Οι επτά πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη

Οικονομικές και υγιεινές τροφές

Οι επτά πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη

Εναλλακτική περίπτωση από το να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Αρκεί να κάνουμε κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να εντάξουμε τροφές που κάνουν καλό τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλά χρήματα ούτε να πάμε σε ειδικά μαγαζιά για να τις αγοράσουμε καθώς υπάρχουν κάποιες υγιεινές τροφές που τις βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που θα μπορούσατε να καταναλώσετε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια χούφτα καρύδια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.
Προσοχή: τα καρύδια αλλοιώνονται από τον ήλιο ενώ αν εκτεθούν στον αέρα είναι πιθανό να πικρίσουν, καθώς τα έλαια που περιέχουν οξειδώνονται και δημιουργούν αυτήν την πικρή γεύση. Αν θέλετε να τα συντηρήσετε παραπάνω, βάλτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει την ιδιότητα να αυξάνεται με το μαγείρεμα, εν αντιθέσει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες που μειώνονται. Υπάρχουν πολλές έρευνες που διατείνονται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μικρότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και την προστασία του δέρματος από αλλοιώσεις του χρόνου.

Μήλο

Όλοι έχουμε ακούσει το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ωστόσο, ο ιδανικός τρόπος να το καταναλώσουμε για να επωφεληθούμε από όλες τις βιταμίνες του, είναι να μην το καθαρίσουμε. Όλη η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες (4,5 γρ.) βρίσκεται στις φλούδες του, οπότε αν τις αφαιρέσουμε, χάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά του. Παράλληλα, στις φλούδες του μήλου εμπεριέχονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη ενώ ευνοούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας το πεπτικό μας σύστημα. Προσοχή όμως: επειδή στις φλούδες του μήλου κατακάθονται φυτοφάρμακα, επιλέξτε μόνο μήλα βιολογικής καλλιέργειας για να καταναλώσετε με τις φλούδες.

Νεροκάρδαμο

Το νεροκάρδαμο είναι ένα φρέσκο μυρωδικό που βρίσκουμε σε μανάβικα και σουπερμάρκετ, ενώ έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες. Έχει πικάντικη γεύση και καταναλώνεται κυρίως μέσα σε σαλάτες. Φυτρώνει κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα και είναι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό φυτό.

Περιέχει 4 φορές παραπάνω Β-Καροτίνη από το μήλο ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ομορφιά και τη νεότητα. Επίσης, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του και προλαμβάνει τον καρκίνο αλλά και δρα θεραπευτικά στα κύτταρα που έχουν διαβρωθεί από τον καρκίνο.
Προσοχή: Μην το μπερδέψετε με το καρδάμωμο ή αλλιώς κακουλέ. Εκείνο είναι μπαχαρικό ανατολίτικης προέλευσης.

Βρώμη

Η βρώμη είναι το superfood που θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή αλλά και σε εκείνη των παιδιών σας. Περιέχει δυο σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες, τη Β-γλυκάνη και το αβενοανθραμίδιο, που βοηθούν μαζί στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως το έμφραγμα και ο διαβήτης τύπου Β. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή ή η συχνή κατανάλωση βρώμης ρίχνει την πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Παράλληλα, η βρώμη αποτελεί το ιδανικό πρωινό καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό, ώστε να ξεκινήσει σωστά την ημέρα του.

Φακές

Οι φακές αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν μια χαμηλού κόστους πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη, συντελούν στον μεταβολισμό του λίπους, καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ο… υγρός θεός της μεσογειακής διατροφής. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με λιγότερα εμφράγματα και άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία καθώς και χαμηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι οι φαινόλες, που εμπεριέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμούν τα γονίδια που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.