Η τουρκική Βουλή ενέκρινε πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Η τουρκική Βουλή όντας υπό τον πλήρη έλεγχό του Τούρκου προέδρου, αποφάσισε, σε έκτακτη σύγκληση της ολομέλειάς της, να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη δυνατότητα στο ερντογανικό καθεστώς να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των τουρκικών συνόρων στη Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία συμφώνησε πριν λίγο καιρό με τη Ρωσία και το Ιράν, σε συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν, να εισβάλουν από κοινού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ελέγχεται από φιλότουρκους ισλαμιστές του FSA και την Αλ Κάιντα και να επιβάλλουν από κοινού μια «ζώνη αποκλιμάκωσης», διαμοιράζοντας τη βορειοδυτική συριακή επαρχία σε τρεις τομείς.

Η Τουρκία όμως σχεδιάζει να εισβάλει και στο ιρακινό Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) για να αποτρέψει την κήρυξη της ανεξαρτησίας αυτής της αυτόνομης κουρδικής επικράτειας.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν προγραμματίσει δημοψήφισμα τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, με το οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία και υποστηρίζει ολόψυχα το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση για εισβολή της Τουρκίας σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ εκτός από το κυβερνών ισλαμιστικό AKP, ψήφισε και το κεμαλικό κεντροαριστερό CHP και το κεμαλικό ακροδεξιό ΜΗP (Γκρίζοι Λύκοι). Μόνο το σοσιαλιστικό φιλοκουρδικό HDP καταψήφισε.

Οι εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία τρέχουν μέρα με την ημέρα, ενώ το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την Κουρδική ανεξαρτησία είναι αυτό που «καίει» τόσο τη Βαγδάτη, όσο και την Άγκυρα. Από τη μία, ένα κουρδικό ανεξάρτητο κράτος θα σήμαινε τη μείωση εδαφών και μάλιστα… πλουσίων σε υδρογονάνθρακες. Ενώ, από την άλλη ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος στο Β.Ιράκ, θα δρομολογούσε αποσχιστικές τάσεις και στην Τουρκία και φυσικά… στη Β.Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολούθως, ο «νέο-σουλτάνος» Ρ.Τ.Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της ιστορικής συγκυρίας, ζήτησε από την τουρκική βουλή τη δυνατότητα να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις, πλήρους κλίμακας, εντός ιρακινού και (περαιτέρω) συριακού εδάφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.