ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γ.Βαρουφάκης: «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα» (φωτό)

Γ.Βαρουφάκης: «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα» (φωτό)

Με έναν ιδιαίτερο και μάλλον θεωρητικό τρόπο επέλεξε ο Γιάνης Βαρουφάκης να αποχαιρετήσει το 2017. Σε άρθρο που δημοσίευσε, με τίτλο «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα», ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ερμηνεύσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα υπό το πρίσμα των διαφορετικών σχολών οικονομικής σκέψης. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η απάντηση δείχνει την κενότητα κάθε οικονομικής θεωρίας.

Σύμφωνα για παράδειγμα με τους νεοκλασικιστές, «το καλύτερο δώρο είναι το μη δώρο», ενώ οι Κεϋνσιανοί μπορεί να υποστηρίξουν ακόμη κι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δώρων, χωρίς να αποκλείεται να βάλουν φόρο επί των πωλήσεων την περίοδο των εορτών ή ακόμη και να τις ακυρώσουν, εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτό που συνάδει με την πλήρη απασχόληση.

Αντίστοιχες αναλύσεις κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τους μονεταριστές, τους ρασιοναλιστές, τους Αυστριακούς φιλελεύθερους, τους εμπειριστές και μαρξιστές.

Όμως όπως ο ίδιος καταλήγει, καμία από τις θεωρίες δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι μετέχουν στο τελετουργικό της ανταλλαγής δώρων. «Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες» υποστηρίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/946650098263498753?ref_src=twsrc%255Etfw&ref_url=http%253A%252F%252Fwww.protothema.gr%252Fgreece%252Farticle%252F745623%252Fvaroufakis-oi-oikonomologoi-pou-eklepsan-ta-hristougenna%252F

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.