ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πόσο κοντά είμαστε στην καταστροφή του πλανήτη από έκρηξη Supernova; (βίντεο)

Πόσο κοντά είμαστε στην καταστροφή του πλανήτη από έκρηξη Supernova; (βίντεο)

Τα σουπερνόβα δημιουργούνται κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός αστεριού. Αυτές οι γιγαντιαίες εκρήξεις μπορούν να εξαλείψουν μαζί τους, γαλαξίες και πλανήτες. Πρέπει να ανησυχούμε για το ότι κάποιος είναι πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα;

Ο Κόσμος μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για τη ζωή. Περίπου κάθε 50 χρόνια ένα αστέρι εκρήγνυται στον οικιακό μας γαλαξία, τον Γαλαξία (Milky Way).

Αυτές οι ισχυρές εκρήξεις ονομάζονται σουπερνόβα. Μπορούν να εκπέμπουν σε μια μόνο στιγμή, την ίδια ενέργεια που ο ήλιος μας θα δημιουργήσει σε πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια. Περιττό να πούμε, αν μια σουπερνόβα πάει αρκετά κοντά… η ζωή στη Γη – όπως την ξέρουμε – θα χαθεί. Αλλά πόσο κοντά θα έπρεπε να είναι κανείς για να συμβεί αυτό;

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι έχουμε μια ζώνη άνεσης περίπου 50 έτη φωτός. Αυτό είναι περίπου 27 φορές το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος. Οποιοδήποτε σουπερνόβα πιο κοντά από αυτό και… θα πάρουμε μια ιδέα.

Πενήντα έτη φωτός μπορεί να φαίνονται σαν μια άνετη απόσταση, αλλά τώρα είμαστε περισσότερο σε κίνδυνο απ’ ότι στο παρελθόν. Η Γη κινείται προς το παρόν μέσα από μια περιοχή φυσικού χώρου που ονομάζεται “τοπική φούσκα”.

Πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ένα σύμπλεγμα γειτονικών αστέρων έγινε σουπερνόβα, εξαπλώνοντας τα αέρια τους σε όλο τον γαλαξία, και έτσι δημιουργήθηκε η “τοπική φούσκα”.

Συνήθως, η τοπική φούσκα δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, αυτό το υπολειμματικό αέριο θα μπορούσε πραγματικά να μεγεθύνει τις θανατηφόρες επιδράσεις ενός σουπερνόβα αυξάνοντας την ποσότητα της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που φτάνει στη Γη.

Την τελευταία φορά που η Γη αισθάνθηκε τα αποτελέσματα από μια σουπερνόβα ήταν περίπου 1,7 έως 3,2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε 325 έτη φωτός μακριά – 6,5 φορές μακρύτερα από την επικίνδυνη ζώνη – αλλά η Γη εξακολουθούσε να επηρεάζεται. Κάποιο σίδερο από τον πυρήνα του αστεριού έφτασε στον πλανήτη μας. Μπορείτε να το βρείτε στον πάτο του ωκεανού. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για την επόμενη κοντινή σουπερνόβα. Αλλά μην ανησυχείτε. οι σουπερνόβες μπορούν να φωτίσουν έναν ολόκληρο γαλαξία. Έτσι, τουλάχιστον θα δούμε το σοκ πριν να συμβεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.