ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανατροπή στην υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου: Η εισαγγελέας ζητά την ενοχή των 36 κατηγορουμένων

Ανατροπή στην υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου: Η εισαγγελέας ζητά την ενοχή των 36 κατηγορουμένων

Την ενοχή των 36 κατηγορούμενων για την υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000, εισηγήθηκε, κατά τη διάρκεια της πολύωρης αγόρευσής της, η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι κάθονται για δεύτερη φορά στο εδώλιο ύστερα από αναίρεση που είχε ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο κατά της αθωωτικής απόφασης που εκδόθηκε το 2013 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η εισαγγελική λειτουργός η οποία υπογράμμισε πως η αθωωτική απόφαση είχε «εσφαλμένη αιτιολογία», στην αγόρευση της υπήρξε καταπέλτης για τους κατηγορούμενους οι οποίοι, όπως είπε, έδρασαν με σκοπό την μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, την καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της.

«Μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως στόχος των κατηγορουμένων ήταν «η δημιουργία επίπλαστης αγοράς».

«Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα» τόνισε και υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο παραπλανήθηκαν οι επενδυτές.

Η πρώτη απόφαση

Οι 36 κατηγορούμενοι που σήμερα δικάζονται για δεύτερη φορά έπειτα από 18 χρόνια μετά το σκάνδαλο για τις μετοχές – φούσκες, είχαν ξαναδικαστεί για τα αδικήματα – κατά περίπτωση -της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, κατά την πρώτη δίκη ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με διαφορετική σύνθεση, τους είχε κηρύξει αθώους από το σύνολο των αξιοποίνων πράξεων.

Στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση με αποτέλεσμα οι 36 κατηγορούμενοι – χρηματιστές, επενδυτές και εφοπλιστές – να δικάζονται εκ νέου και να κρίνονται από μηδενική βάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ανάκριση για την υπόθεση είχε διενεργήσει αρχικά η τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ενώ αργότερα η έρευνά είχε ξεκινήσει από την αρχή ύστερα από συμπληρωματική δίωξη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.