ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αποκαλύφθηκε ευρωπαικό κύκλωμα αρχαιοκάπηλων με 25.000 αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα

Αποκαλύφθηκε ευρωπαικό κύκλωμα αρχαιοκάπηλων με  25.000 αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα

– Πρόκειται για αρχαιολογικά αντικείμενα αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ – Μεγάλη επιχείρηση της Europol τα ξημερώματα της Τετάρτης (04.07.2018) – Ταυτόχρονες έφοδοι σε 40 σπίτια, σε Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία.

Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων «χτύπησε» η Europol σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης (04.07.2018).

Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί των ιταλικών, ισπανικών, βρετανικών και γερμανικών δυνάμεων έκαναν ταυτόχρονες εφόδους σε 40 σπίτια, ύστερα από έρευνες της ιταλικής αστυνομίας που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Οι αστυνομικές αρχές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατάσχεσαν περίπου 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα, αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Europol.

Οι έρευνες στην Ιταλία

Στην Ιταλία, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Σικελία, την Καλαβρία, το Πεδεμόντιο και την Απουλία, ως μέρος μιας επιχείρησης που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που έχει ποτέ διεξαχθεί ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών στη χώρα .

Στην περιοχή της Καλτανισέττα στη Σικελία «η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής και της ρωμαϊκής περιόδου, μέλη τοπικών εγκληματικών οργανώσεων παράνομα ανέσυραν αρχαιολογικά αντικείμενα», συμπλήρωσε η Europol.

Τα αρχαιολογικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν λαθραία εκτός Ιταλίας «με ψεύτικα πιστοποιητικά προέλευσης και πουλήθηκαν μέσω γερμανικών εταιρειών δηµοπρασίας», πρόσθεσε η Υπηρεσία.

Βαρκελώνη και Λονδίνο

Άλλα άτομα στην Βαρκελώνη και το Λονδίνο βοήθησαν τους αρχαιοκάπηλους να οργανώσουν την «αλυσίδα εφοδιασμού» και να παράσχουν τεχνολογική υποστήριξη.

Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης 1.500 εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών μετάλλων.

«Η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη για την επιτυχία τέτοιων ερευνών για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, όταν τα αντικείμενα μεταφέρονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και διασχίζουν διάφορα στάδια «πριν τοποθετηθούν στην νόμιμη αγορά», κατέληξε η Europol.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.