Η Κίνα αντικαθιστά με γουάν το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου! (φωτό, βίντεο)

Η Κίνα αντικαθιστά με γουάν το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου! (φωτό, βίντεο)

Ως ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως, η Κίνα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πέμπτο της «dry run» σε διαπραγματεύσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου που υποστηρίζονται από γουάν.

Αυτή η κίνηση έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πρόκληση του Πεκίνου προς το αμερικανικό δολάριο. Αυτό βέβαια πρέπει να το αναλογιστεί κανείς σε συνάρτηση με την κίνηση των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μια εσωτερική πλατφόρμα συναλλαγών χρυσού κάτι που θα «σκοτώσει» το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το ποιο επικαλείται μια δήλωση από το χρηματιστήριο, 149 μέλη του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σαγκάης διαπραγματεύθηκαν 647.930 παρτίδες κατά την διάρκεια των δοκιμών με συνολική αξία 268,2 δισεκατομμύρια γουάν. Το σύστημα «άντεξε» τις απαιτήσεις της εισαγωγής των ακατέργαστων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετά την άσκηση, πρόσθεσε η πηγή.

«Αυτή η σύμβαση έχει την δυνατότητα να βοηθήσει σημαντικά την Κινα στην διεθνοποίηση του γουάν» είπε η Γιάο Γουέι, επικεφαλής της κινεζικής οικονομίας στην Societe Generale στο Παρίσι.

Προσέθεσε ωστόσο ότι «η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ελευθερίας που θα επιτραπεί για τις ροές κεφαλαίων που σχετίζονται με την σύμβαση».

Ο Eswar Prasad, πρώην πρώην επικεφαλής τμήματος της Κίνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι «δεν είναι παράλογο να οραματιστούμε έναν κόσμο στον οποίο το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων βασικών προϊόντων, ειδικά για το πετρέλαιο, δεν εκφράζεται πλέον σε δολάρια».

Αλλά «ο ρόλος του γουάν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καθοριστεί τελικά από το βαθμό δέσμευσης της κυβέρνησης του Xi Jinping στις μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Από τη δεκαετία του 1970, το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου πραγματοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δολάρια ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, η Κίνα, ενδιαφέρεται να έχει συμβόλαια πετρελαίου σε γουάν. Το Πεκίνο σχεδιάζει να εισαγάγει το δικό του δείκτη πετρελαίου που θα ανταγωνιστεί το Brent ή το West Texas Intermediate. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κινεζικές αρχές θα πρέπει πρώτα να πείσουν τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το γουάν και να επενδύσουν στο δείκτη αναφοράς της Σαγκάης.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να ξεκινήσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου που χρεώνεται σε γιουάν και μετατρέπεται σε χρυσό νωρίτερα φέτος. Η σύμβαση θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους της χώρας να πληρώνουν με χρυσό ή να μετατρέπουν το γιουάν σε χρυσό χωρίς την ανάγκη να κρατούν χρήματα σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία ή να μετατρέπονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Αυτή η νέα κίνηση θα επιτρέψει σε εξαγωγείς όπως η Ρωσία, το Ιράν ή η Βενεζουέλα, να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις εμπορευόμενες το πετρέλαιο σε γουάν.

Τον Σεπτέμβριο, η Βενεζουέλα εγκατέλειψε το δολάριο στις πληρωμές του πετρελαίου. Το Καράκας υποχρέωσε τους εμπόρους πετρελαίου να μετατρέψουν τις συμβάσεις αργού πετρελαίου σε ευρώ και να πληρώσουν ή να μην πληρώσουν πλέον σε δολάρια ΗΠΑ. Αυτή η ενεργεία έγινε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.