FT για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια: Αυτά είναι τα 5 «τεστ»

FT για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια: Αυτά είναι τα 5 «τεστ»

Σε άρθρο τους οι Financial Times κάνουν λόγο ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το τρίτο πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι, μία συμβολική στιγμή που θα σηματοδοτήσει το τέλος της σχεδόν δεκαετούς κρίσης χρέους της για πολλούς επενδυτές».

Μάλιστα η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για πέντε δοκιμασίες που θα πρέπει να περάσει η Ελλάδα θα κρίνουν αν η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο ελπίζουν οι πολιτικοί και θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

1. Κόστος δανεισμού

Το πρώτο τεστ αφορά στο κόστος δανεισμού. Μέχρι στιγμής, η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων. Βέβαια, σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται τα γερμανικά ομόλογα, γεγονός που «αποτελεί μία εντυπωσιακή απεικόνιση της έκτασης, στην οποία έχει μειωθεί η νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την Ελλάδα».

2. Πορεία ελληνικού χρηματιστηρίου

Το δεύτερο αφορά στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που δεν κατάφερε να διατηρήσει το ράλι του περασμένου καλοκαιριού, κι ενώ τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη. Τα δημοσιεύματα επενδυτών από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών που συρρέουν στην Αθήνα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές τιμές αποτελούν μία πρώτη ένδειξη ότι οι επενδύσεις επανέρχονται στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη σημαντική επίδραση στις εισηγμένες εταιρείες, σημειώνουν οι Financial Times.

3. Άντληση κεφαλαίων το 2018 με εκδόσεις ομολόγων

Το τρίτο αφορά στην άντληση κεφαλαίων που σχεδιάζει η Ελλάδα φέτος με εκδόσεις ομολόγων. Το 2018 λήγουν ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, αξίας άνω των 16 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους που ανανεώνονται. Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα άντλησε με την επιτυχή επάνοδό της στις αγορές νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος του αφορούσε την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Προχώρησε επίσης στην ανταλλαγή ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ σε πέντε νέους τίτλους, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητα των συναλλαγών. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συζητήσουν τώρα αν θα δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους – ένα κρίσιμο θέμα που το ΔΝΤ θέλει να έχει αντιμετωπισθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

4. Τα 3/4 του χρέους σε χέρια κρατών της ευρωζώνης

Το τέταρτο είναι ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους κατέχεται από χώρες της Ευρωζώνης – περιλαμβανομένων των δύο ταμείων διάσωσης της Ευρωζώνης. Αν και η Ελλάδα επιχειρεί τώρα να αυξήσει τη ρευστότητα του χρέους της με την ενοποίηση υφιστάμενων ομολόγων και τις σχεδιαζόμενες νέες εκδόσεις φέτος, η έκτασή τους επισκιάζεται από τα ποσά που κατέχουν οι (επίσημοι) πιστωτές της που δεν διαπραγματεύονται το χρέος της, σημειώνει το δημοσίευμα.

5. Πορεία χρέους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πέμπτο αφορά την πορεία του χρέους της χώρα. Αν και η οικονομία της έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο έτος στο 184%, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ. Μετά από μία δεκαετία αναταραχής, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μακρύ δρόμο για την πραγματική λύση της κρίσης χρέους της, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.