ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Eurogroup άνευ δόσης: Οι δανειστές ζητούν να πουληθεί το Ελληνικό και να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί

Eurogroup άνευ δόσης: Οι δανειστές ζητούν να πουληθεί το Ελληνικό και να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί

Διορία δύο εβδομάδων έδωσαν στην Ελλάδα οι δανειστές δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και o “μετασχηματισμός” του αεροδρομίου σε… κέντρο αναψυχής- προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Ο Γερμανός Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε πως στο πλαίσιο της Ευρωμάδας έγινε η συνάντηση του ΔΣ του ESM (που αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, άρα από τα ίδια άτομα με το Eurogrou), για να εγκριθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο και πως οι θεσμοί έλαβαν επαρκή δεδομένα από τη κυβέρνηση, ως προς την επαρκή εξόφληση ληξιπροθέσμων.

Σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνοκράτη, η πρώτη εκταμίευση θα γίνει στο δεύτερο μισό του Μαρτίου και έπειτα θα εκταμιευθεί άλλο ένα δις. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Θετικά αποτιμάται από τις αγορές, το νέο ομόλογο 3 δις με 3.3% επιτόκιο, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

«Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Για την Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά νέα, καθώς οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα prior actions. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Μόνο δυο από τα 110 προαπαιτούμενα εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) και είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης» συμπλήρωσε και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φώς για την εκταμίευση.

Όπως είπε η μπάλα είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες για την πληρωμή 5,7 δισ. ευρώ, όταν πιστοποιηθεί η κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Συμπλήρωσε πως «το Eurogroup τώρα θα στραφεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος και να εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσα στο προηγούμενο Eurogroup η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση χρέους έχει ήδη ξεκινήσει».

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πορτογάλος σχολίασε «Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες στους διακανονισμούς για την εποπτεία», ενώ αναφερόμενος στο πακέτο για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να είναι έτοιμο έως το Eurogroup του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.

Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι το Πάσχα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει την ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη μετά το μνημόνιο.

Εurogroup: Κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους e-πλειστηριασμούς

«Θερμό επεισόδιο» φέρεται να σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες έλληνες ανταποκριτές όπως η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και η Μαρία Ψαρά, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση.

Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία.

Το ξέσπασμα του Eλληνα ΥΠ.ΟΙΚ. παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Ντράγκι που προσπάθησε ματαίως να αποκλιμακώσει τη ένταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει για λίγο από την αίθουσα!

Στελέχη του Eurogroup αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση, η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για να μην το κάνουν τελικά.

Σχετικά με το εν λόγω περιστατικό, ο Σεντένο τόνισε κατόπιν πως “μερικές φορές τυχαίνει να έχουμε έντονες συζητήσεις, αλλά δεν συνέβη τίποτα το ιδιαίτερο”.

Σε ερώτηση για το εναπομείναν προαπαιτούμενο, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως θα εξεταστεί η εφαρμογή του στις επόμενες εβδομάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα άλλα θέματα του Eurogroup, οι ΥΠΟΙΚ εξέλεξαν τον Ισπανού ΥΠΟΙΚ Luis de Guindos για τη θέση του Αντιπροέδρου στην ΕΚΤ μετά λήξη της θητείας του Πορτογάλου Βικτόρ Κονστάνσιο, τον Ιούνιο και εξέτασαν τη μεταπρογραμματική πορεία της Ιρλανδίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.