ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Επιστήμονες προειδοποιούν: Μια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να εξαλείψει τον ανθρώπινο πολιτισμό

Επιστήμονες προειδοποιούν: Μια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να εξαλείψει τον ανθρώπινο πολιτισμό

Το ενδεχόμενο μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης, που θα μπορούσε ακόμη και να εξαλείψει τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι πιο κοντά απ’ ότι αρχικά φανταζόμαστε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές, που με βάση την ανάλυσή τους, η ανθρωπότητα είναι “ελαφρώς τυχερή” που δεν βιώνει μια φυσική καταστροφή από τότε που ξεκίνησε ο σύγχρονος πολιτισμός.

Κι αν μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, όπως στο ηφαίστειο που βρίσκεται στο όρος Αγκούνγκ στο Μπαλί, είναι αρκετή για να κλείσει αεροδρόμια, μια τεράστια έκρηξη θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως τον ξέρουμε. Κι αυτό επειδή η ηφαιστειακή τέφρα μιας μεγάλης έκρηξης μπορεί να καλύψει ολόκληρες ηπείρους, αλλά και να μεταβάλλει και τις καιρικές συνθήκες.

Μια έκρηξη τέτοιου μεγέθους δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη, θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα απ’ ότι νομίζουμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια σούπερ έκρηξη συμβαίνει κάθε 45.000-714.000 χρόνια, ένα διάστημα που σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας έρευνας, καθηγητή Τζόναθαν Ρούιγκερ, είναι “πολύ μεγαλύτερο από τον πολιτισμό μας”, που ξεκινά πριν από 12.000 χρόνια.

Στη μελέτη που δημοσίευσε ο Ρούιγκερ και η ομάδα του, μαζί με το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, χρησιμοποιήθηκε μια βάση δεδομένων από γεωλογικά αρχεία για να δημιουργήσουν μια νέα εκτίμηση για το χρόνο εκδήλωσης σούπερ ηφαιστειακών εκρήξεων. Εντόπισαν ότι γίνονται σε διάστημα 5.200-48.000 χρόνια, ωστόσο πιο πιθανός θεωρείται ο χρόνος των 17.000 ετών.

Οι δύο πιο πρόσφατες σούπερ εκρήξεις συνέβησαν εδώ και 20.000-30.000 χρόνια. “Είμαστε ελαφρώς τυχεροί που δεν έχουμε βιώσει κάποια σούπερ έκρηξη από τότε”, υποστήριξε ο καθηγητής Ρούιγκερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι η έρευνα στηρίζεται κυρίως σε στατιστική ανάλυση, κάτι που έχει μεν χρησιμότητα, ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει την ηφαιστειακή διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.