ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αναστολή σοβαρών ορθοπεδικών επεμβάσεων λόγω προϋπολογισμού στα Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων

Αναστολή σοβαρών ορθοπεδικών επεμβάσεων λόγω προϋπολογισμού στα Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων

Τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και Χατζηκώστα Ιωαννίνων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι ορθοπεδικοί αναστέλλουν σοβαρές επεμβάσεις λόγω των συρρικνωμένων προϋπολογισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών που βρίσκονται στις μακρές λίστες αναμονής.

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης οι ορθοπεδικοί έχουν ήδη βάλει στον «πάγο» εννιά παιδιά, τα οποία χρειάζεται να χειρουργηθούν άμεσα για σοβαρές παθήσεις στην σπονδυλική στήλη, όπως για παράδειγμα η παραλυτική μορφή της σκολίωσης, κι έχουν ενημερώσει τους γονείς τους για την εμπλοκή που προκύπτει λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων.

Ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος, περί τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τα κονδύλια για την ορθοπεδική κλινική. Το ποσό που αναλογεί στους ορθοπεδικούς για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού είναι περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που δεν καλύπτει όμως τις ανάγκες των ασθενών.

Η πίεση που δέχεται η ορθοπεδική κλινική και από οικονομικής πλευράς και από πλευράς ασθενών, ώθησε τη διευθύντρια στην Ορθοπεδική κλινική, κυρία Ιωάννα Πασπάτη, να αποστείλει επιστολή στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σε μία ύστατη προσπάθεια άμεσης επίλυσης της εμπλοκής που έχει προκύψει.

«Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα και να διατίθεται το χρηματικό ποσό για τα υλικά που χρειάζονται» τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας σε μια σκληρή αποστροφή της πως «οι ανάγκες των παιδιών δεν μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ απέστειλε επιστολή για το θέμα αυτό και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τα υλικά μίας σπονδυλοδεσίας (χειρουργική μέθοδος για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης) αγγίζει τις 5.000 – 6.000 ευρώ, ωστόσο το κόστος για την αντιμετώπιση της παραλυτικής σκολίωσης μπορεί να φτάσει έως και τις 10.000 ευρώ. Εκτός από τη «μάχη» με τα ολοένα και λιγότερα χρήματα, οι ορθοπεδικοί παλεύουν και για την εξεύρεση αναισθησιολόγων, μια δυσεύρετη ιατρική ειδικότητα που επιμηκύνει τον χρόνο αναμονής των μικρών ασθενών.

Δίμηνη αναστολή των τακτικών ορθοπεδικών επεμβάσεων αποφάσισαν οι χειρουργοί και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων για λόγους οικονομικούς. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος και τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν πρόσφατα να μην πραγματοποιηθούν «ορθοπεδικά χειρουργεία Ιουλίου – Αυγούστου από τη λίστα χειρουργείων, λόγω υπέρβασης του ορίου μηνιαίας δαπάνης ορθοπεδικού υλικού για την κάλυψη τακτικών και έκτακτων περιστατικών, ύψους 90.000 ευρώ σύμφωνα με τον κώδικα του προϋπολογισμού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε σύσταση στους ορθοπεδικούς για συμμόρφωσή τους από εδώ και στο εξής στην τήρηση του ορίου δαπανών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.