ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Η πανώλη ο «μαύρος θάνατος» εξαπλώνεται ραγδαία στη Μαδαγασκάρη

Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Η πανώλη ο «μαύρος θάνατος» εξαπλώνεται ραγδαία στη Μαδαγασκάρη

Η βουβωνική πανώλη, ή αλλιώς ο «Μαύρος θάνατος» που προκάλεσε στο παρελθόν εκατοντάδες εκατομμύρια θανάτους (542 μ.χ. – 1347 μ.χ.) φαίνεται να επανέρχεται εφιαλτικά στην Μαδαγασκάρη.

Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι του νησιωτικού αυτού κράτους οι οποίοι κυκλοφορούν μα μάσκες ψάχνοντας απεγνωσμένα αντιβιοτικά, ενώ έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συναθροίσεις καθώς η χώρα πλήττεται από μια μορφή της νόσου την πνευμονική πανώλη.

Παρά το γεγονός ότι η νόσος που έκανε την εμφάνισή της κυρίως στο Μεσαίωνα (ενδεχομένως και πολύ νωρίτερα αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι ο λοιμός που έπληξε την αρχαία Αθήνα ήταν μια μορφή πανώλης) εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα.

Ένα από τα μέρη αυτά είναι και η Μαδαγασκάρη, όπου από την ενδημία της πανώλης μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου είχαν αναφερθεί 231 κρούσματα της νόσου και 33 θάνατοι, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό της υγείας.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαδαγασκάρη γίνεται το επίκεντρο της ενδημίας αυτή τη φορά τα νέα είναι πιο ανησυχητικά καθώς αυτή εξαπλώνεται τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε παραλιακές πόλεις, αντί μόνο στις κεντρικές και σχετικά απομονωμένες περιοχές στην κεντρική Μαδαγασκάρη.

«Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν», αναφέρει ο εκπρόσωπος του παγκόσμιου οργανισμού υγείας Tarik Jašarević.

Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι αυτή τη φορά η ενδημία της νόσου αφορά την πνευμονική πανώλη η οποία μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα από σταγονίδια στον αέρα και φυσικά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα περιθώρια επιβίωσης για τον ασθενή χωρίς έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση, είναι ελάχιστα και τα συμπτώματα κορυφώνονται σχεδόν 24 μόλις ώρες μετά τη μόλυνση του αναπνευστικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.