Τί πρέπει να γνωρίζετε για την χοληστερόλη! (βίντεο)

Τί πρέπει να γνωρίζετε για την χοληστερόλη! (βίντεο)

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης

Η LDL είναι η «κακή» χοληστερόλη. Είναι το είδος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η HDL είναι η «καλή» χοληστερόλη. Είναι το είδος που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η χοληστερόλη;

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να ανακαλύψει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα χοληστερόλης. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί τα επίπεδα χοληστερόλης σας συν άλλα πράγματα για τον υπολογισμό αυτού του κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

1)Η αρτηριακή πίεση
2)Το αν το άτομο έχει διαβήτη, ή όχι
3)Η ηλικία, το φύλο και η φυλή
4)Το αν το άτομο καπνίζει, ή όχι
Τι επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, όπως:

A)Διατροφή. Αν καταναλώνετε πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά και χοληστερόλη τότε θα αυξήσετε την χοληστερόλη στο αίμα σας.
B)Σωματικό βάρος: Αν κάποιος είναι υπέρβαρος έχει λιγότερη HDL.
Γ)Σωματική δραστηριότητα: Αν δεν ασκείστε τότε μειώνεται η HDL.
Δ)Ηλικία. Η χοληστερόλη αρχίζει να αυξάνεται μετά την ηλικία των 20 ετών.
Ε)Κληρονομικότητα. Εάν μέλη της οικογένειας έχουν ή είχαν πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης, μπορείτε να έχετε κι εσείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.