ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Κλιμακώνεται η ένταση στις αραβικές χώρες – Ο Αλ Σίσι απαιτεί κυρώσεις και εναντίον της Τουρκίας

Κλιμακώνεται η ένταση στις αραβικές χώρες – Ο Αλ Σίσι απαιτεί κυρώσεις και εναντίον της Τουρκίας

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, που θεωρείται ο κύριος λόγος για τη μη επικράτηση της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα του Νείλου, πρότεινε οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός που έχουν επιβληθεί στο Κατάρ, για τις επαφές του με την τρομοκρατία· να επεκταθούν και έναντι της Τουρκίας. Άλλωστε, η Τουρκία ήταν η πρώτη που έσπευσε να στηρίξει το Κατάρ, στο ξαφνικό αποκλεισμό του.

Ο Πρόεδρος Σίσι ζήτησε από τα υπόλοιπα αραβικά κράτη-συμμάχους στον Κόλπο, να κλιμακώσουν τη διπλωματική διένεξη με το Κατάρ ώστε σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αλ Σίσι κάλεσε τους ηγέτες του Κόλπου να επεκτείνουν το μποϊκοτάζ τους, έως ότου η Άγκυρα σταματήσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Κατάρ.

Ο ίδιος φέρεται να έχει πει ότι αυτό θα διατηρήσει την πίεση στην Ντόχα να ανταποκριθεί θετικά και θα βοηθήσει να έρθει ένα γρήγορο τέλος στην περιφερειακή πολιορκία.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Αλ Σίσι έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον μονάρχη του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισα Αλ Χαλίφα, την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο.

Πρόσθεσαν ότι ο Αλ Σίσι πίεσε για την κλιμάκωση της Αραβικής εκστρατείας και κατηγόρησε την Τουρκία για χρηματοδότηση αλλά και φιλοξενία, ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές», όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή οργανώσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αλ Σίσι δεν έχει λάβει απάντηση στην πρότασή του.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι χώρες του Κόλπου ήταν πρόθυμες, ωστόσο, τουλάχιστον να πιεστεί η Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κατάρ από υποστηρικτική σε ουδέτερη.

Μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Χαλίντ Μπιν Αχμεντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Χαλίφα, στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τη σύγκρουση – ιδίως υπό το πρίσμα της συμφωνίας από την Άγκυρα να στείλει τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές και έχει αναφέρει το θέμα και στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Σίσι έσωσε την Αίγυπτο από τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν τους ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 από τη διακυβέρνηση της χώρας, επειδή σχεδίαζαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό χαλιφάτο και μαζί με τον Ερντογάν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μόλις ο Σίσι, τότε στρατάρχης, ανέτρεψε τους ισλαμιστές φρόντισε να διασφαλίσει το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του, να διαρρήξει τις σχέσεις με την Τουρκία και να συμμαχήσει με την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει και τους ισλαμιστές τρομοκράτες στο εσωτερικό της Αιγύπτου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.