Η Ρωσία δείχνει τα «δόντια» της στο ΝΑΤΟ: 100.000 άνδρες βάζουν «φωτιά» στην Βαλτική

Η Ρωσία δείχνει τα «δόντια» της στο ΝΑΤΟ: 100.000 άνδρες βάζουν «φωτιά» στην Βαλτική

Τεραστίων διαστάσεων άσκηση θα κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την ανατολική Ευρώπη, ως απάντηση στη συνεχή επιθετικότητα του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο με την συμμετοχή 100.000 ανδρών.

Στο ΝΑΤΟ την θεωρούν ως μια προσπάθεια για να γίνει μετακίνηση ρωσικού εξοπλισμού στη Λευκορωσία, δηλαδή εγγύτερα στα σύνορα με ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αμερικανός αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, ο ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός ο οποίος εδρεύει στην Ευρώπη, την Πέμπτη.

Η Ρωσία έχει απαντήσει στο NATO ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της θα σεβαστούν τους διεθνώς παραδεκτούς περιορισμούς ως προς την έκτασή τους, ωστόσο ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και οι ΗΠΑ ανησυχούν για το μέγεθος και τον σκοπό τους.

Προφανώς θεωρούν ότι οι ίδιοι μπορούν να πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες στα ρωσικά σύνορα χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία αντίστοιχη απάντηση.

Ο αντιστράτηγος Χότζες τόνισε ότι οι Σύμμαχοι θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερη προσοχή τον ρωσικό εξοπλισμό ο οποίος θα μεταφερθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, για την άσκηση Zapad 2017 και το κατά πόσον αυτός θα επιστρέψει στη ρωσική επικράτεια στη συνέχεια.

Η Συνθήκη της Βιέννης απαιτεί διεθνείς παρατηρητές για ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 13.000 στρατιώτες, με κράτη της ανατολικής Ευρώπης να θεωρούν ότι τα ρωσικά γυμνάσια θα περιλάβουν περισσότερους από 100.000 άνδρες.

Μην κοροϊδευόμαστε μέρος του ρωσικού εξοπλισμού θα μείνει στην Λευκορωσία όπως και μέρος του αμερικανικού έχει μείνει στις χώρες τις Βαλτικής.

Σημειώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά η Κίνα θα συμμετάσχει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Ρωσία στην Βαλτική στέλνοντας έτσι ηχηρότατο μήνυμα σε Αμερικανούς και ΝΑΤΟ ότι σε περίπτωση αντιπαράθεσης το Πεκίνο θα σταθεί στρατιωτικά στο πλευρό της Μόσχας.

Η ρωσοκινεζική συμμαχία αλλάζει τις στρατιωτικές ισορροπίες και όχι μόνο αντισταθμίζει το πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας με όρους συμβατικών δυνάμεων αλλά το ισοζύγιο ισχύος γέρνει πλέον επικίνδυνα υπέρ των ευρασιατικών υπερδυνάμεων.

Οι δυο χώρες αρχίζουν σήμερα κοινά ναυτικά γυμνάσια ανοικτά των ακτών της Βαλτικής σε μια περιοχή που το ΝΑΤΟ προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να εισχωρήσει σε ζώνες ζωτικές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας

Αυτή θα είναι η πρώτη φάση των ασκήσεων καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες εντός του 2017.

«Οι βασικοί στόχοι της άσκησης είναι να αυξηθεί η απόδοση και η συνεργασία μεταξύ των δύο στόλων στην αντιμετώπιση απειλών από την θάλασσα και να εκπαιδευτούν τα πληρώματα των ρωσικών και των κινεζικών πλοίων όπως και να ενδυναμωθεί η φιλία μεταξύ του ρωσικού Ναυτικού και του Λαϊκού κινεζικού Ναυτικού» ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΑΜ

Οι κινεζικές ναυτικές δυνάμεις θα φτάσουν στις 21 Ιουλίου στο Kaliningrad όπου και θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή καλωσορίσματος

Η άσκηση θα διαρκέσει μεταξύ 24-27 Ιουλίου

Η Κίνα έχει διαθέσει το πιο εξελιγμένο αντιτορπιλικό της το Changsha Type 052D το οποίο μπήκε σε υπηρεσία μόλις δύο χρόνια πριν.

Θα συνοδεύεται από την φρεγάτα Yuncheng και το πλοίο εφοδιασμού Luoma Lake

την περασμένη εβδομάδα ο κινεζικός στολίσκος πραγματοποίησε ασκήσεις με πυρά στην Μεσόγειο

Η δεύτερη φάση των ασκήσεων θα γίνει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας και στην Θάλασσα του Okhotsk τον Σεπτέμβριο

Οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις από το 2012. Πέρσι είχαν πραγματοποιηθεί στην Νότια Κινεζική Θάλασσα σε μια από τις πιο αμφισβητούμενες περιοχές του πλανήτη στέλνοντας «σήμα» ενότητας στην Ουάσιγκτον

Σκοπός της άσκησης στην Βαλτική είναι «να μην μπαίνουν τυχόν ιδέες στο ΝΑΤΟ».

Στρατιωτικοί αναλυτές κατατάσσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη αντίστοιχα, πίσω από τις ΗΠΑ. Όμως δεν είναι έτσι, πρόκειται για την ισχυρότερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη (την Ρωσία) και την ισχυρότερη συμβατική (Κίνα).

Μαζί και οι δύο ΔΕΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν από το σύνολο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μαζί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα δείχνουν ότι το μέτωπο της Βαλτικής τους επόμενους μήνες θα «ανάψει» κι άλλο για έναν πολύ απλό λόγο. Πλέον δεν υπάρχουν άλλοι «αντιπρόσωποι» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, έχουν φτάσει να βλέπουν ον ένας τον άλλο με υπαιτιότητα της Ουάσιγκτον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.