ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Μιανμάρ: Νέα σφαγή κατά μουσουλμανικής μειονότητας με πάνω από 130 νεκρούς

Μιανμάρ: Νέα σφαγή κατά μουσουλμανικής μειονότητας με πάνω από 130 νεκρούς

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι από τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε σφαγή που διέπραξαν οι βιρμανικές δυνάμεις ασφαλείας βοηθούμενοι από βουδιστές «καλοθελητές».

Η επίθεση λέγεται ότι συνέβη στην περιοχή Rathedaung του κρατιδίου Ρακίν της Μιανμάρ, την Κυριακή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν το χωριό Chut Pyin.

Γυναίκες και παιδιά λέγεται ότι είναι μεταξύ των 130 ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Οι Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική εθνοτική μειονότητα περίπου 1,1 εκατομμυρίων, υφίσταται διακρίσεις και βία από άλλες θρησκευτικές ομάδες του πληθυσμού της Βιρμανίας, που είναι κατά κύριο λόγο Βουδιστές, άνω των 52 εκατομμυρίων. Πρόσφατα έχουν εκφραστεί φόβοι ότι στο έδαφος της Μιανμάρ διεξάγεται εθνοκάθαρση εναντίον της συγκεκριμένης μειονότητας.

Οι εντάσεις είχαν αρχίσει λίγες μέρες πριν από τη σφαγή, όταν μια ομάδα Ροχίνγκια, επιτέθηκε σε αστυνομικό φυλάκιο, ανέφερε το ABC .

Ο Chris Lewa, διευθυντής της ομάδας Arakan Project (ακτιβιστές που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Ροχίνγκια), δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό: «Μέχρι τώρα υπάρχουν αναφορές -νομίζω ότι είναι αρκετά αξιόπιστες- πως περίπου 130 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών σκοτώθηκαν.

Αυτό συνέβη την Κυριακή, όταν ξαφνικά οι δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή, μαζί με τους χωρικούς του Ρακίν. Φαίνεται ότι αυτό εξελίχθηκε σε μια μεγάλη σφαγή στο Rathedaung».

Μαζικοί τάφοι ανοίχτηκαν σε χωριό νότια του Chut Pyin, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαψαν άλλα πτώματα, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός.

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων από τους Ροχίνγκια, στις δυνάμεις ασφαλείας, στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου Ρακίν της Βιρμανίας οδήγησε σε τεράστια στρατιωτική καταστολή.

Η Βιρμανία έχει απομακρύνει χιλιάδες βουδιστές από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις έχουν σκοτώσει περίπου 400 άτομα, κυρίως Ροχίνγκια, αλλά και 13 στρατιώτες ασφαλείας, δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους και 14 πολίτες, δήλωσε ο βιρμανικός στρατός.

Περίπου 38.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, πολλοί άρρωστοι και μερικοί φέροντες τραύματα από σφαίρες, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με το Μπαγκλαντές την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Τσάρου Λάτα Χογκ, συνεργάτης του προγράμματος Chatham House στην Ασία, δήλωσε στον Independent: «Χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν το πολύ επισφαλές περιβάλλον στο κράτίδιο Ρακίν. Το γεγονός ότι η πρόσβαση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα, καθιστά πολύ δύσκολη την αξιολόγηση της κατάστασης.

Δεν επιτρέπονται οι δημοσιογράφοι και ο ΟΗΕ επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αντί στην παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ωστόσο, ακόμη κι αν είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι αριθμοί που επιτίθενται, σκοτώνονται ή υπόκεινται σε άλλες καταφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σαφές ότι η κατάσταση κλιμακώνεται ταχέως. Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο το έθεσε ως θέμα που επηρεάζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί μαρτυρία αυτής της κρίσης».

Η αντιμετώπιση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια της Βιρμανίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εθνική ηγέτιδα Αουνγκ Σαν Σου Κι, κατηγορούμενη από ορισμένους δυτικούς ότι δεν έχει μιλήσει για μια μειοψηφία που παραπονιέται για χρόνιες και βίαιες διώξεις.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει στο παρελθόν αρνηθεί ισχυρισμούς ότι η εθνοτική ομάδα υπόκειται σε γενοκτονία στο απομακρυσμένο κράτος Ρακίν της χώρας. Προηγουμένως έσβησε στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως fake news και «προπαγάνδα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σαν Σου Κι είπε ότι οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις ήταν «μια προσπάθεια για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες εκείνων που επιδιώκουν να οικοδομήσουν ειρήνη και αρμονία στο κράτίδιο Ρακίν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.