ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ερωτηματικά προκαλεί η προσάραξη τη φρεγάτας «Κανάρης» επάνω στη ξέρα Αταλάντη – Τι συνέβη;

Ερωτηματικά προκαλεί η προσάραξη τη φρεγάτας «Κανάρης» επάνω στη ξέρα Αταλάντη – Τι συνέβη;

Ερωτηματικά προκαλεί η «προσάραξη τη φρεγάτας «Κανάρης» επάνω στη ξέρα Αταλάντη. Τι συνέβη όμως;

Μόλις μερικά ναυτικά μίλια μακριά από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, το πρωί της Πέμπτης, πλέοντας σε καταφανώς «γνωστά» νερά, η φρεγάτα «Κανάρης» με προσωπικό 170 άτομα, επιστρέφοντας στο ναύσταθμο του ελληνικού στόλου και με… χαμηλή ταχύτητα, πέφτει επάνω στην ξέρα της Αταλάντης.

Ήταν το πρώτο επιχειρησιακό ταξίδι του αντιπλοιάρχου κυβερνήτη του «Κανάρη», ο οποίος πρόσφατα είχε αναλάβει τη διοίκηση της φρεγάτας που θεωρείται μία από τις πιο αξιόμαχες μονάδες του ελληνικού στόλου.

Ξαφνικά, ώρα 06.15, το πλοίο κάνει έναν απότομο ελιγμό, ανάποδα και δεξιά. Ο «Κανάρης» πλέει στον λεγόμενο δίαυλο ανοιχτά της Ψυττάλειας και από λάθος υπολογισμό κατευθύνεται πάνω σε ξέρα στη νησίδα Αταλάντη. Μία ξέρα, όχι μόνο χαρτογραφημένη, αλλά και ευδιάκριτη, αφού πάνω της έχει προειδοποιητικά φανάρια.

Παρά τον ελιγμό, ανάποδα και δεξιά, η φρεγάτα πέφτει πάνω στην ξέρα με την πλώρη. Το πλοίο ακινητοποιείται και το πλήρωμα προσπαθεί να εντοπίσει πόσο σοβαρές είναι οι ζημιές.

Έπειτα από τους πρώτους ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εισροή υδάτων ούτε και διαρροή καυσίμων. Όμως το πλοίο δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα βράχια, στα οποία έχει προσαράξει.

Την ώρα εκείνη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ναυτικού μεταβαίνει στην περιοχή της Ρόδου όπου πλέουν ήδη άλλες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού για την άσκηση «Μέδουσα», στην οποία θα λάβουν μέρος μαζί με αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, για να ενισχύσουν τη διμερή ναυτική συνεργασία και να στείλουν το μήνυμα ότι το ΠΝ είναι ισχυρό και αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση του status quo στο Αιγαίο.

Η ειρωνεία είναι ότι εκείνη την ώρα, τρία από τα ρυμουλκά του ΠΝ με κυβερνήτες στρατεύσιμους σημαιοφόρους αποπλέουν από τη Σαλαμίνα για την Ψυττάλεια, με σκοπό να αποκολλήσουν τη φρεγάτα «Κανάρης» από την ξέρα. Αποστολή τους να απομακρύνουν το πλοίο όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου το περιστατικό να μη λάβει μεγάλη έκταση και τρωθεί το γόητρο του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ρυμουλκά του ΠΝ δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά… Επί της ουσίας, δεν κατάφεραν να αποκολλήσουν το πλοίο, το οποίο απομακρύνθηκε από τα βράχια οκτώ ώρες μετά την προσάραξή του και αφού χρειάστηκε η συνδρομή ενός ισχυρού ιδιωτικού ρυμουλκού.

Περίπου στις 16.00, η φρεγάτα έδεσε στη βάση της στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. «Έπλευσε με ίδια μέσα» λένε οι αξιωματικοί του ΓΕΝ, όμως βίντεο δείχνει ρυμουλκά να βοηθούν το πολεμικό πλοίο να παραβάλει στο κρηπίδωμα.

Αμέσως μετά τον κατάπλου, το προσωπικό του ναυστάθμου άρχισε να ξεφορτώνει τα πυρομαχικά και τα καύσιμα που είχε στις δεξαμενές του ο «Κανάρης» προκειμένου το συντομότερο, αν είναι δυνατόν και σήμερα, η φρεγάτα να μπει στην ειδική δεξαμενή ώστε να σηκωθεί για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών στη γάστρα του σκάφους.

Οι φόβοι ήταν μήπως η πρόσκρουση έχει καταστρέψει τις προπέλες, αλλά και η πιθανή ύπαρξη ρηγμάτων. Στις ανησυχίες αυτές, ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τα επόμενα 24ωρα. Το βέβαιον είναι ότι το σόναρ που βρίσκεται στην πλώρη της φρεγάτας και χρησιμοποιείται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, αφού ο θόλος του σφήνωσε στα βράχια. Τι έφταιξε;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιθανότατα ήταν κακός χειρισμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.