Νέο «αλαλούμ» στον τουρισμό: Ακυρώσεις 80% προκάλεσαν οι κυβερνητικές παλινωδίες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Νέο «αλαλούμ» στον τουρισμό: Ακυρώσεις 80% προκάλεσαν οι κυβερνητικές παλινωδίες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Το κυβερνητικό «αλαλούμ» στον τουρισμό συνεχίζεται, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά το κλείσιμο σχεδόν όλων των συνοριακών σταθμών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, «λόγω κορωνοϊού», οδηγώντας σε μαζικές ακυρώσεις και ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή στην τουριστική βιομηχανία της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά όλα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκτός από αυτά του Προμαχώνα Σερρών οδήγησε σε ακυρώσεις που υπολογίζονται σε άνω του 80% στα τουριστικά καταλύματα στα παράλια της Θράκης και της Καβάλας και σε Θάσο-Σαμοθράκη.

Το συνοριακά φυλάκια της Νυμφαίας στη Ροδόπη και του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ξάνθη, που στο παρελθόν σήκωναν μεγάλο βάρος στη διέλευση Βαλκάνιων τουριστών που κατευθύνονταν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μένουν κλειστά, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι αυτό της Νυμφαίας ήταν μέχρι προχθές ανοιχτό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης με δηλώσεις του δεν έκρυψε την απογοήτευση και τον νέο αιφνιδιασμό των ξενοδόχων από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως τόνισε, ενημερώθηκαν μόλις προχθές για την αλλαγή στη λειτουργία των συνόρων και το κλείσιμο της Νυμφαίας, από όπου κατέφθαναν καθημερινά μερικές εκατοντάδες τουρίστες από τη Ρουμανία.

«Ο Προμαχώνας αποτελεί γι’ αυτούς μια παράκαμψη περίπου 150 χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα είναι ένας σταθμός επιβαρυμένος από την είσοδο των Βουλγάρων και των Σέρβων τουριστών» σχολίασε και δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να στρέψει τους πολίτες της Ρουμανίας που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Αλλά και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης με επιστολή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του τονίζοντας πως «είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Εξοχής (Δράμας) της Νυμφαίας (Ροδόπης), Κυπρίνου και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παραπάνω σταθμούς από τις 15 Ιουνίου πέρασαν συνολικά 42.250 άτομα, ενώ από τον Προμαχώνα υπολογίζεται ότι περνάνε στη χώρα περί τα 12.000 άτομα.

Οι φορείς των περιοχών εμφανίζονται εξοργισμένοι καθώς η έναρξη του τουρισμού αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο για μια μικρή οικονομική ανάσα αφού, παρά την πανδημία, υπήρξε ενδιαφέρον και μεγάλος αριθμός κρατήσεων, κυρίως από Βούλγαρους της διασυνοριακής περιοχής και Ρουμάνους.

Όμως με την ανακοίνωση της απόφασης, υπήρξε τεράστιο κύμα ακυρώσεων αλλά και δυσφήμισης της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κοινωνικά δίκτυα, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες Βουλγάρων για την -δεύτερη σε 15 μέρες- ασυνεννοησία και την έλλειψη ενημέρωσης των ελληνικών αρχών ενώ η Βουλγαρική Τηλεόραση πραγματοποίησε σειρά ζωντανών συνδέσεων για την ακατανόητη απόφαση να κλείσουν τα σύνορα στη Νυμφαία Ροδόπης, μόλις σε 15 μέρες, φιλοξενώντας επικριτικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Θανάσης Τσώνης ανέφερε: «έχω κάποια ενημέρωση ότι μάλλον θα το «σώσουμε» αλλά δεν είναι επίσημη. Προς το παρόν ισχύουν τα χθεσινά. Περνούν δηλαδή οι Βούλγαροι, γιατί δεν υπάρχει επίσημο ΦΕΚ, αλλά μέσα στην Βουλγαρία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι είναι κλειστά. Οπότε κόπηκε η κίνηση. Έπεσε απευθείας χθες στο 80% και ξεκίνησαν και οι ακυρώσεις.

Σε αυτήν την «φόρμα» που πρέπει να συμπληρώνουν (στο site του Υπουργείου) υπάρχει μόνον ο Προμαχώνας. Έχουν βγει όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί. Ουσιαστικά υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το κράτος ότι κλείνουν τα σύνορα, απλά δεν εκδόθηκε ακόμη το ΦΕΚ, που μπορεί να βγει από λεπτό σε λεπτό. Απλά μέχρι να βγει, οι άνθρωποι επάνω, δεν μπορούν να απαγορεύσουν την διέλευση, μέχρι να βγει το επίσημο ΦΕΚ.

Δεν σημαίνει ότι δεν έκλεισαν, αλλά δεν πήγε ακόμη το έγγραφο. Είναι θέμα διαδικαστικό. Εμπράκτως, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να ανασταλεί όλο αυτό. Είναι απόφαση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Η επίσημη απάντηση αναφέρει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Το «γιατί» είναι δική μου ερώτηση. Έγιναν έλεγχοι; Πως το κρίνουμε αυτό; Στον Προμαχώνα δηλαδή, δεν έχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο;

Στο κάτω – κάτω, αν υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, κατά την άποψή μου λόγω επαγγέλματος, κοιτάς να το αποσυμφορήσεις. Όχι να τους «στοιβάζεις» όλους σε ένα σημείο εισόδου. Απλά, από ότι καταλαβαίνω, μάλλον το σύστημα υστερεί στο να κάνει ελέγχους. Διότι εμείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένα Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ, η οποία δεν έχει έρθει. Οπότε μάλλον δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την έντονη διαμαρτυρία τους έχουν εκφράσει τόσο οι φορείς του τουρισμού, που έχουν αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό όσο και πολιτικοί παράγοντες με ομοβροντία ανακοινώσεων και κατηγοριών. Το νέο κυβερνητικό μπάχαλο αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι αρμόδιες αρχές όπως και η ΕΛΑΣ δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση και εντολή το πρωί της Τετάρτης,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.