«Blue Flag 2019»: Ελληνικά F-16 επιχείρησαν μαζί με τα ισραηλινά F-35 (βίντεο, φωτό)

«Blue Flag 2019»: Ελληνικά F-16 επιχείρησαν μαζί με τα ισραηλινά F-35 (βίντεο, φωτό)

Η ΠΑ είχε την ευκαιρία να συνασκηθεί με ισραηλινά F-35 και έτσι μπόρεσε να δει από κοντά τις δυνατότητες των μαχητικών καθώς η πιθανότητα να χρειαστεί να τα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στο μέλλον στο Αιγαίο δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί.

Ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της «Γαλάζιας Σημαίας 2019» (Blue Flag 2019), μια άσκηση στο νότιο Ισραήλ στην οποία συμμετείχαν οι αεροπορικές δυνάμεις τεσσάρων συμμαχικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

40 αεροσκάφη και 800 άτομα χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του Ισραήλ! Η άσκηση έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως την Αεροπορία και τον Στρατό αλλά και το κράτος του Ισραήλ στο σύνολό του.

https://twitter.com/IAFsite/status/1194995766760296449


Στο πλαίσιο της άσκησης, δεκάδες αεροσκάφη, τόσο συμμαχικά όσο και ισραηλινά, «σηκώθηκαν» και «εκτέλεσαν» σενάρια μάχης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, όπου αντιμετώπισαν προηγμένες απειλές αντιαεροπορικών καθώς και σενάρια αερομαχιών με εχθρικά μαχητικά.

Φέτος στην άσκηση συμμετείχαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεργασία επιτρέπει την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε διεθνές επίπεδο, την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και τη μελέτη των τεχνικών πτήσης, παρέχοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αεροπορία, οι ξένες χώρες που συμμετείχαν φέτος ήταν η Γερμανία (6 Eurofighter), η Ιταλία (6 Eurofighter, 6 F-35, 1 G550), η Ελλάδα (4 F-16) και οι ΗΠΑ (12 F-16).

Τα βλέμματα «έκλεψαν» τα stealth μαχητικά F-35 που επιστρατεύτηκαν από Ιταλία και Ισραήλ για την άσκηση. Συγκεκριμένα, η ισραηλινή 140η Μοίρα («Golden Eagle») αποκάλυψε το «Adir», το τελευταίο, υπερσύγχρονο, μαχητικό της.

«Μέχρι τώρα, η εκπαίδευση και συνεργασία χρησιμοποιώντας το “Adir” γινόταν εσωτερικά. Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη των νέων ικανοτήτων της αεροπορίας μας» τόνισε ο διοικητής της μοίρας.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35 σε μάχη. Το F-35, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Μartin Corp, είναι επίσης γνωστό με το όνομα Joint Strike Fighter και στο Ισραήλ με το εβραϊκό όνομα Αντίρ (Ισχυρός).

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός ΗΠΑ που απέκτησε F-35. Τον Δεκέμβριο του 2016 έλαβε τα δύο πρώτα αεροσκάφη από μια συνολική παραγγελία 50.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, τουλάχιστον δέκα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πτήσεις και εναέριοι σχηματισμοί. Πριν από κάθε απογείωση, οι πιλότοι από τις συμμετέχουσες χώρες ενημερωνόταν διεξοδικά για τις διάφορες προκλήσεις που θα αντιμετώπιζαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι δύσκολο για όλους αλλά έτσι μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε στον αέρα», δήλωσε ισραηλινός πιλότος με το πέρας των ασκήσεων. «Αύριο μπορεί να έχουμε πόλεμο, οπότε σήμερα ας εκπαιδευτούμε όσο καλύτερα γίνεται» τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.