Η ΠΑ «επενδύει» στο Rafale: Και βλήματα AASM εκτός από METΕOR

Η ΠΑ «επενδύει» στο Rafale: Και βλήματα AASM εκτός από METΕOR

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΑ προσανατολίζεται να «επενδύσει» σοβαρά -αυτή τη φορά- στην προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Έτσι ερμηνεύονται οι κινήσεις για την απόκτηση επιπλέον οπλικών συστημάτων για τα μαχητικά Rafale πέραν των βλημάτων METEOR.

Αυτές συνίστανται στην προμήθεια των πανίσχυρων κατευθυνόμενων βλημάτων αέροςεδάφους AASM και σε ένα αριθμό ατρακτιδίων (τα πρώτα για την 114ΠΜ) TALIOS, τα οποία εκτοξεύουν τις επιδόσεις του αεροσκάφους στις αποστολές βαθιάς κρούσης.

Ο αριθμός των όπλων AASM που θα αποκτηθούν δεν είναι γνωστός, σε ότι αφορά τα ατρακτίδια αυτά θα είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι, ώστε να υπερκαλύπτεται τουλάχιστον ο αριθμός των διθέσιων Rafale που θα προμηθευτεί η ΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως στην έκδοση του Rafale F3R που θα παραλάβει η ΠΑ, έχει πιστοποιηθεί η έκδοση του AASM η οποία διαθέτει κατεύθυνση λέιζερ ικανό έτσι να προσβάλλει κινούμενους στόχους.

Στη βασική του έκδοση το βλήμα AASM, είναι ουσιαστικά ένα «μικρό» SCALP-EG χάρη στο σύστημα σύγκρισης εικόνας του στόχου μέσω απεικόνισης IIR επιτυγχάνοντας ακρίβεια της τάξης του ενός μέτρου. Η εμβέλεια του όπλου ανέρχεται σε έως και 60 χλμ. αν η άφεση γίνει από μεγάλο ύψος.

Σε ότι αφορά το ατρακτίδιο TALIOS αυτό απλά μεταμορφώνει την τακτική κατάσταση για τον πιλότο παρέχοντας πληρη επιτήρηση και κατάδειξη στο πεδίο της μάχης, τόσο σε βαθιά κρούση όσο και σε εγγύς υποστήριξη.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ελιτ μονάδα που θα δημιουργηθεί και θα φέρει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά ηλεκτρονικά και όπλα, θα διαθέτει τον ελάχιστο δυνατό αριθμό αεροσκαφών, κάτι που καθιστά μια επιπλέον αγορά αναγκαία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.