ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα: «Είναι επικίνδυνο να μην συνομιλούν οι 2 μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις»

«Πρέπει να διατηρήσουμε την δυνατότητα να μιλάμε μεταξύ μας»

Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα: «Είναι επικίνδυνο να μην συνομιλούν οι 2 μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις»

O Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Σ.Σάλιβαν στη Μόσχα ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση να μην κλείσει η αμερικανική πρεσβεία καθώς είναι πολύ επικίνδυνο για τον πλανήτη οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να μην συνομιλούν.

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία παρά την κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία επειδή οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο θα πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει την επέμβαση στην Ουκρανία σημείο καμπής στην ιστορία της χώρας του: μια επανάσταση ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον Πούτιν έχουν ταπεινώσει τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Σε μια σαφή απόπειρα να στείλει μήνυμα προς το Κρεμλίνο, ο Τζον Σ.Σάλιβαν, ο Αμερικανός πρεσβευτής που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν θα πρέπει να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την δυνατότητα να μιλάμε μεταξύ μας», είπε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο TASS.

Ο Σάλιβαν προειδοποίησε κατά της απομάκρυνσης των έργων του Λέοντα Τολστόι από τα ράφια των δυτικών βιβλιοθηκών και κατά της άρνησης να παίζεται η μουσική του Πιότρ Τσαϊκόφσκι.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το TASS στα ρωσικά και μεταφράστηκαν στα αγγλικά από το Reuters.

Ακόμα και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον δεν διακόπηκαν ποτέ από τότε που οι ΗΠΑ απέκτησαν δεσμούς με την Σοβιετική Ένωση το 1933.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχολίασε ότι θα ήθελε να αφιερώσει στον Πούτιν το τραγούδι της Τέιλορ Σουίφτ «We Are Never Ever Getting Back Together» («Ποτέ Μα Ποτέ Δεν θα Ξαναείμαστε Μαζί»).

Ερωτηθείς γι’ αυτό το σχόλιο ο Σάλιβαν απάντησε: «Επίσης, δεν θα χωρίσουμε ποτέ απολύτως».

Όταν ρωτήθηκε από το TASS αν η αναλογία σημαίνει ότι οι πρεσβείες πιθανόν να κλείσουν, ο Σάλιβαν απάντησε: «Μπορεί, υπάρχει αυτή η πιθανότητα, παρότι νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος».

«Όπως αντιλαμβάνομαι, η ρωσική κυβέρνηση έχει αναφέρει την εκδοχή διακοπής των διπλωματικών σχέσεων. Δεν μπορούμε έτσι απλώς να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις και να σταματήσουμε να μιλάμε μεταξύ μας», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους επικεφαλής αμερικανικών δημοσιογραφικών οργανισμών του γραφείου στη Μόσχα για συνομιλίες που, όπως η Μόσχα χαρακτήρισε, αφορούν τον αντίκτυπο των εχθρικών ενεργειών των ΗΠΑ.

Η άρνηση της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης να στηρίξει την βρετανική αυτοκρατορία, όταν η Αμερική κήρυξε την ανεξαρτησία της, προετοίμασε το έδαφος για τις πρώτες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Αγία Πετρούπολη, την τότε πρωτεύουσα της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, τον Οκτώβριο του 1917, ο πρόεδρος Γούντρο Γουΐλσον αρνήθηκε να αναγνωρίσει την επαναστατική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Λένιν και η αμερικανική πρεσβεία έκλεισε το 1919. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 1933.

«Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για τον οποίο οι ΗΠΑ πιθανόν να υποχρεωθούν να κλείσουν την πρεσβεία τους θα ήταν αν καθίστατο επικίνδυνο να συνεχίσει να λειτουργεί», είπε ο Σάλιβαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα εξελιχθούν οι σχέσεις, ο 62χρονος Σάλιβαν, ο οποίος είναι δικηγόρος, απάντησε ότι δεν γνωρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι ευελπιστεί μια ημέρα να υπάρξει επαναπροσέγγιση. «Αν έπρεπε να βάλω στοίχημα, θα έλεγα ποτέ όσο ζω», κατέληξε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.