ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Αποκαλυπτικοί οι NYT: «Αμερικανοί πολεμούν στην Ουκρανία – Τους περιθάλπουν στην Γερμανία»

Έχει στηθεί το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ

Αποκαλυπτικοί οι NYT: «Αμερικανοί πολεμούν στην Ουκρανία – Τους περιθάλπουν στην Γερμανία»

Όπως αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στο μέτωπο σηματοδοτεί μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ από τη στιγμή που το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο αναλαμβάνει την περίθαλψή τους.

Το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο του Στρατού των ΗΠΑ στη Γερμανία Landstuhl άρχισε αθόρυβα να δέχεται στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που τραυματίστηκαν σε μάχες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί «εθελοντές».

Το άρθρο των NYT αναφέρεται σε ένα από τα κοινά μυστικά του πολέμου στην Ουκρανία, την παρουσία δηλαδή Αμερικανών στο μέτωπο που έχει λάβει όμως μεγαλύτερες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα καθώς παρά την επίσημη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι δεν συμμετέχει με έμψυχο δυναμικό στη σύγκρουση, η παραχώρηση του στρατιωτικού νοσοκομείου για την περίθαλψη Αμερικανών τραυματιών αποτελεί κάποιου είδους ομολογία για τη βαθύτερη εμπλοκή της στη σύρραξη.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 2022, εκατοντάδες Αμερικανοί -πολλοί από τους οποίους ήταν βετεράνοι του στρατού- έσπευσαν να βοηθήσουν το Κίεβο στο μέτωπο του πολέμου. Δεκαεννέα μήνες αργότερα, μερικές εκατοντάδες βρίσκονται ακόμη εκεί, προσφέροντας εθελοντικά σε τοπικές πολιτοφυλακές ή υπηρετώντας με σύμβαση με τον ουκρανικό εθνικό στρατό», αναφέρουν οι ΝΥΤ που μίλησαν με τραυματίες αλλά και με εκπροσώπους του νοσοκομείου στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στη θέση να πρέπει να χειριστεί τις συνέπειες της εμπλοκής αυτών που είχε συμβουλεύσει να μείνουν μακριά

Ένας άγνωστος αριθμός από τους Αμερικανούς στο μέτωπο έχει δεχτεί σφαίρες, έχει ανατιναχθεί από νάρκες ή τραυματιστεί με άλλο τρόπο στη μάχη. Περίπου 20 έχουν σκοτωθεί. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες χρειάστηκε να βασιστούν σε ουκρανικά νοσοκομεία και δυτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις για βοήθεια.

Τώρα, όμως, το Πεντάγωνο παρενέβη για να προσφέρει σε μερικούς από αυτούς την ίδια φροντίδα που παρέχει στα αμερικανικά στρατεύματα.

Το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ εκτός Αμερικής

Το Landstuhl  είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και χρησίμευε για χρόνια ως ενδιάμεσος σταθμός για χιλιάδες τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες που απομακρύνονταν από τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Μετά τη λήξη αυτών των πολέμων, τα κρεβάτια και η τεχνογνωσία του Landstuhl έμεναν συχνά αχρησιμοποίητα.

Το εν λόγω νοσοκομείο βάσει μιας πολιτικής του υπουργείου Άμυνας, η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και επιτρέπει στο νοσοκομείο να περιθάλπει έως και 18 τραυματίες των ουκρανικών δυνάμεων κάθε φορά, επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ορκιστεί στην αρχή του πολέμου ότι δεν θα έστελνε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και προειδοποιούσε τους Αμερικανούς να μην εμπλακούν. Τώρα βρίσκεται στη θέση να πρέπει να χειριστεί τις συνέπειες της εμπλοκής αυτών που είχε συμβουλεύσει να μείνουν μακριά.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη αυτή από τους New York Times, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που ενημερώνεται τακτικά για θέματα Ουκρανίας-Ρωσίας εξέφρασε την έκπληξή του και δήλωσε ότι οι ηγέτες στο Πεντάγωνο δεν γνώριζαν ότι το Landstuhl περιθάλπει τακτικά τραυματίες Αμερικανούς εθελοντές, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση αποθαρρύνει έντονα τους Αμερικανούς πολίτες να πηγαίνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, είναι προφανές ότι κάποιοι πηγαίνουν ούτως ή άλλως, και αν τραυματιστούν και καταλήξουν στο Landstuhl, ο στρατός δεν πρόκειται να τους απορρίψει.

Μαρτυρίες στρατιωτών

«Είμαστε ευλογημένοι που βρισκόμαστε εδώ», δήλωσε ένας Αμερικανός βετεράνος που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αυτόν τον μήνα για την αφαίρεση θραυσμάτων από ένα χέρι και τα δύο πόδια. Ο βετεράνος, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί φοβάται αντίποινα από τη Ρωσία.

Οι Αμερικανοί που μίλησαν στο αμερικανικό μέσο δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία της Ουκρανίας βρίσκονταν υπό τεράστια πίεση και η ιατρική περίθαλψη στους θαλάμους της σοβιετικής εποχής δεν είναι επαρκής. Η φροντίδα των τραυμάτων ήταν υποτυπώδης και τόσο η υγιεινή όσο και τα αντιβιοτικά ήταν κάτω από τα αμερικανικά στάνταρ. Η χειρουργική επέμβαση κατά καιρούς πραγματοποιούνταν μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

«Ξύπνησα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, επειδή δεν είχα πάρει αρκετή αναισθησία», ανέφερε ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόσθεσε: «Οι Ουκρανοί, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί τραυματίες».

«Φίλε, είμαστε τόσο ευγνώμονες» που βρισκόμαστε στο νοσοκομείο, δήλωσε ένας άλλος Αμερικανός βετεράνος, ο οποίος χτυπήθηκε από θραύσματα στα πόδια, το χέρι και τον λαιμό του. Και αυτός ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Τραυματίστηκα στην Ουκρανία τρεις εβδομάδες πριν μου πουν ότι θα μου πάρει ένα μήνα μέχρι να χειρουργηθώ. Στη Γερμανία, το έκαναν σε δύο ημέρες».

Από τον Αύγουστο δέχεται τραυματίες

Το Landstuhl άρχισε να δέχεται τραυματίες πολέμου τον Αύγουστο. Ο David Bramlette που είχε πολεμήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν βρέθηκε στην Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης. Τον περασμένο Αύγουστο μετά τον τραυματισμό πάνω από 20 ξένων στρατιωτών ο Bramlette έψαχνα νοσοκομεία στην Ευρώπη.

Μετά από επικοινωνία με έναν ευρωπαϊκό κυβερνητικό οργανισμό που ονομάζεται Πολυεθνικό Κέντρο Ιατρικού Συντονισμού βρήκε τη διέξοδο του Landstuhl.

«Ήταν μια από τις καλύτερες ημέρες που πέρασα ποτέ στην Ουκρανία», είπε.

Σύντομα οι ασθενείς μπήκαν σε ασθενοφόρα, τα οποία πληρώθηκαν από το ίδρυμα, για μια 30ωρη διαδρομή μέσω της Πολωνίας και της Γερμανίας προς το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στα γαλλικά σύνορα.

Ο κ. Σάντσεζ, εκπρόσωπος του Landstuhl, δήλωσε ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να περιθάλψει περισσότερους τραυματίες και «παραμένει σε στάση και έτοιμο να υποστηρίξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και εταίρους, όπως θα τους ζητηθεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Bramlette λέει ότι υπάρχουν οφέλη για όλους: Οι τραυματίες λαμβάνουν φροντίδα υψηλού επιπέδου, ενώ οι Αμερικανοί στρατιωτικοί γιατροί αποκτούν εμπειρία στην αντιμετώπιση πολύπλοκων τραυμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει ο αμερικανικός στρατός σε μελλοντικές συγκρούσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.