Συνολική αποκλιμάκωση – «Λευκή σημαία» σήκωσε το Κίεβο: «Να τα βρούμε εδώ και τώρα»

Συνολική αποκλιμάκωση – «Λευκή σημαία» σήκωσε το Κίεβο: «Να τα βρούμε εδώ και τώρα»

«Λευκή σημαία» φαίνεται να σήκωσε το Κίεβο στην Ανατολική Ουκρανία καθώς σε συνέχεια των πρωινών δηλώσεων περί «φερέτρων» ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μείνουν σε κατάσταση αναμονής κάτι που όπως σας έχουμε πει στο pronews.gr και στο defencenet.gr είναι άλλο ένα δείγμα συνολικής αποκλιμάκωσης.

Την είδηση μεταδίδουν με έκτακτα δελτία τουρκικά ΜΜΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη πηγή από της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η κίνηση Ζελένσκι ουσιαστικά σηματοδοτεί την πλήρη διαφοροποίηση με τις ΗΠΑ οι οποίες θέλουν σύγκρουση στην Ουκρανία και αφορά τον ουκρανικό στρατό που καταγγέλλεται από τους ρωσόφωνους ότι βομβαρδίζει πόλεις και «στρατηγικά» σημεία στα ανατολικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, αφού προηγουμένως ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για μία ώρα και 45 λεπτά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό ο Μακρόν να μετέφερε στον Ζελένσκι κάποιο «μήνυμα» του Ρώσου προέδρου.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

Στην ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, αναφέρει η γαλλική προεδρία, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Πασχίζουμε για την ειρήνη

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε σήμερα πως η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία: «Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και «για κάθε ενδεχόμενο», σύμφωνα με τον Κουλέμπα.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.

Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους… Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.