Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία – Ρωσία: «Θα διαλύσουμε τη χούντα του Κιέβου» – Όλες οι εξελίξεις

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν το Κίεβο

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία – Ρωσία: «Θα διαλύσουμε τη χούντα του Κιέβου» – Όλες οι εξελίξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε με διάγγελμα του ότι η Ρωσία προχωρά σε ειδική επιχείρηση στο Ντονμπάς για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της Ουκρανίας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο πως δεν έχει κανένα πλάνο για κατάκτηση της χώρας.

Ο Β.Πούτιν τόνισε ότι η πολιτική της χώρας του βασίζεται στην ελευθερία, ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να έχουν οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ουκρανίας.
Ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, άμεσα, σε κάθε εξωτερική απειλή και επεσήμανε πως η ρωσική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει τον εαυτό της, και αυτό θα κάνει.

Έκανε, παράλληλα, έκκληση στους Ουκρανούς στρατιώτες επισημαίνοντας πως υπηρετούν τους πολίτες και όχι τη Χούντα και ζητώντας τους να κατεβάσουν τα όπλα τους.

Υπογράμμισε πως την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Ντονμπάς θα έχει το Κίεβο και κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ πως υποστηρίζουν νεο-ναζιστές στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ίδια ώρα κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία.

«Επιβάλλουμε στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας», είπε στην ομιλία του προς τους Ουκρανούς και πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, ενώ έκλεισε το μήνυμά του σε δραματικούς τόνους: «Ο στρατός απαντά. Θα είμαι μαζί σας όλη την ώρα. Μείνετε δυνατοί. Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε Ουκρανοί. Ζήτω η Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης στο διάγγελμά του ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους στις ουκρανικές υποδομές αλλά και σε Ουκρανούς συνοριοφύλακες την ώρα που σε όλη τη χώρα ακούγονται εκρήξεις σε αρκετές πόλεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τ.Μπάιντεν-Β.Ζελένσκι

Όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν «ο πρόεδρος Ζελένσκι επικοινώνησε μαζί μου. Καταδίκασα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τον ενημέρωσα για τα βήματα που θα κάνουμε για να συντονίσουμε τη διεθνή καταδίκη, συμπεριλαμβανομένων όσων διημήφθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι μου ζήτησε να επικοινωνήσω με όλους τους ηγέτες του πλανήτη προκειμένου να καταδικάσουν την επιθετικότητα του πρόεδρου Πούτιν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς» κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν.

«Θα διαλύσουμε τη Χούντα του Κιέβου»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε να διεξαχθεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά εναντίον της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», είπε κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Bίντεο από τις εκρήξεις:

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο Κίεβο ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν το Κίεβο

Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την πόλη όπως όπως με τα αυτοκίνητά τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που μεταδόθηκαν μέσα από το social media.

Πολλοί μάλιστα σπεύδουν στα βενζινάδικα προκειμένου να γεμίσουν τα αυτοκίνητα τους και να κινηθούν προς το κεντρικό τμήμα της χώρας.

LIVE εικόνα από το Κίεβο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.