ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κινέζοι στρατιώτες στη Χαβάη σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ

Κινέζοι στρατιώτες στη Χαβάη σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ στρατιώτες από κομμουνιστική χώρα πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους σε αμερικανικό έδαφος έστω και αν αυτό είναι μέρος άσκησης.

Πρόκειται για άσκηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε υποθετική χώρα του Ειρηνικού η οποία έχει υποστεί μεγάλη φυσική καταστροφή, (βλ. Φιλιππίνες για παράδειγμα). Οι Κινέζοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην β Χαβάη καθώς η άσκηση ξεκίνησε από εχθές και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η κινεζική αποστολή αν και ολιγομελής (60 συνολικά άτομα) εντούτοις συνιστά μια  ιδιαίτερη πρωτιά αυτή της παρουσίας Κινέζων στρατιωτών σε αμερικανικό έδαφος. Όπως ανακοινώθηκε τις δύο πρώτες ημέρες της άσκησης θα πραγματοποιηθεί ακαδημαϊκού τύπου κατάρτιση και των δύο αποστολών ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και ασκήσεις σε πεδίο προσομοίωσης φυσικής καταστροφής. Από πλευρά ΗΠΑ στην άσκηση θα συμμετάσχουν 50 περίπου άτομα τόσο στρατιωτικό όσο και πολιτικό προσωπικό.

Φυσικά υπάρχουν και οι δεύτερες σκέψεις πίσω από την φαινομενικά αυτή αθώα άσκηση. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για την σκοπιμότητα της σε μια περίοδο που σινο-αμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στο καλύερο σημείο τους με τα κινεζικά ΜΜΕ να εξαπολύουν μύδρους κατά των ΗΠΑ μιλώντας από ανάγκη «από-αμερικανοποίησης» του κόσμου και κατάργηση του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγής.

Άρα ποιος ο πραγματικός σκοπός της άσκησης; Σίγουρα για να δουν δύο πλευρές εάν μιλούν την «ίδια γλώσσα» σε επιχειρησιακά θέματα με τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων και κατά δεύτερον η διερεύνηση των δυνατοτήτων για πιο εκτεταμένη συνεργασία. Το θέμα όμως είναι και που δύσκολα θα απαντηθεί –τουλάχιστον προς το παρόν- περιμένουν άραγε κάτι;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.