ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απέτυχαν οι συνομιλίες Ιράν -ΗΠΑ

Απέτυχαν οι συνομιλίες Ιράν -ΗΠΑ

Οι μυστικές συνομιλίες Ιράν –ΗΠΑ στην Ελβετία  έπεσαν στο κενό . Σύμφωνα με τον ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο  μέλος της ομάδας διαπραγματεύσεων  Mostafa Dolatyar, ο οποίος  δήλωσε στο Νέο Δελχί ότι η διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος μεταξύ Ιράν –ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα χαμένη υπόθεση εξαρχής , επειδή απαιτήθηκε επισταμένα από την Τεχεράνη να πραγματοποιήσει μόνο το 20% της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο Mostafa Dolatyar δεν είναι απλά ένας αξιωματούχος του Ιράν αλλά  ο επικεφαλής του think tank του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών στο  Ινστιτούτο Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών, καθώς και ένας ανώτερος αξιωματούχος της ιρανικής ομάδας διαπραγματεύσεων που συζητούσε με τους αμερικανούς ομόλογους του στη Λωζάννη.

 Οι παρατηρήσεις του Ιρανού επικεφαλή πραγματοποιήθηκαν με την  σύμφωνη άδεια  του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και  μέσω αυτού, διοχετεύτηκε  ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον: ότι  «Εάν η απαίτηση για αναστολή εμπλουτισμού ουρανίου παραμείνει « το παιχνίδι τελείωσε».

Σύμφωνα με ειδικούς των ΗΠΑ , της Ρωσίας και του Ισραήλ  η τεχνολογία για την εξαγωγή πλουτωνίου και την δημιουργία πυρηνικών όπλων από το Ιράν  είναι μια  πάρα πολύ ακριβή και περίπλοκη διαδικασία για να γίνει ρεαλιστική και σίγουρα πέρα από τις δεδομένες δυνατότητες  του Ιράν.

Απο την άλλη πλευρά η  αμερικανική εφημερίδα  Wall Street Journal αναφέρει ότι: ” οι ειδικοί μας λένε ότι η  δημιουργία πυρηνικών όπλων μπορεί να υλοποιηθεί από την στιγμή που γίνει πραγματικότητα ο εμπλουτισμός  ουρανίου αποτελώντας  μια  σχετικώς απλή διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί  σε ένα αρκετά μικρό διάστημα.”

Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη μπορεί να κατασκευάσει εύκολα βόμβες πλουτωνίου χωρίς την δημιουργία  ενός μεγάλου  αντιδραστήρα πλουτωνίου , όπως τον υπό κατασκευή στο Αράκ.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι το Ιράν μπορεί να παράγει 100 κιλά πλουτώνιου ποσότητα  ικανή για την κατασκευή  24 πυρηνικών βομβών τύπου «Ναγκασάκι»

Σύμφωνα με το debkafile και  ισραηλινές πηγές πληροφοριών αναφέρεται   ότι αν αυτή η αποκάλυψη αντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το παιχνίδι είναι πραγματικά σε κρίσιμο σημείο . Η ακολουθουμένη δυτική  διπλωματία  που ακολούθησε την μέθοδο των κυρώσεων με σκοπό να εξαναγκάσει το Ιράν να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου κλείνοντας την υπόγεια εγκατάσταση του Fordo έχει καταστεί ήδη άνευ αντικειμένου.

Σε αυτό το θέμα έχουν τεθεί κόκκινες  γραμμές από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου που επέστησε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας  στις 27 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ ,τονίζοντας ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου απο το Ιράν αποτελεί κόκκινη γραμή για το Ισραήλ .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr.           

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.