ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ & γεώτρηση «made in USA» για την Αγκυρα – Δείτε φωτό

Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ & γεώτρηση «made in USA» για την Αγκυρα – Δείτε φωτό

Ρ.Τ.Ερντογάν και Ν.Τραμπ τα βρήκαν σε όλα. Κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας νοτιοδυτικά της Κύπρου και νέα τουρκική γεώτρηση με αμερικανική βοήθεια νοτίως του Καράκατας στα Άδανα σε θαλάσσιο βάθος 4.100 μέτρων!

Ειδοποιός διαφορά πλέον είναι το βάθος της γεώτρησης, καθώς με αυτό τον τρόπο η Τουρκία δείχνει όχι μόνο πολιτική βούληση αλλά και ικανότητα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες από κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ νότια και δυτικά της Κύπρου. Είναι γεγονός πως ΗΠΑ-Τουρκία τα έχουν βρει πλέον σε όλα ενώ στις 8 Ιανουαρίου Τούρκοι και Αμερικανοί θα συναντηθούν ξανά για να ρυθμίσουν και τα υπόλοιπα ζητήματα.

Άλλωστε, η χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, έχει δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της”. Συνεπώς ήρθε η ώρα οι ΑΟΖ αυτές να καθοριστούν…

Σε αυτό το πλαίσιο του αμερικανικό ναυτικό και το τουρκικό πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στις 17 Δεκεμβρίου νοτιοδυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα του FIR Λευκωσίας.

Σε αυτή την άσκηση η Τουρκία συμμετείχε με τις φρεγάτες TCG Gοkceada και TCG Gemlik, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και οι ΗΠΑ με το αντιτορπιλικό USS D. Cook.

Παράλληλα, την έγκρισή του για νέα γεώτρηση στην Μεσόγειο, αυτή τη φορά στα ανοιχτά του Καράκατας στα Άδανα με την επονομασία Kuzupinar 1, έδωσε το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντενίζ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα έγκριση για γεώτρηση στη Μεσόγειο, αυτή τη φορά στα ανοιχτά του Καράκατας στα Άδανα με την επονομασία «Kuzupinar 1», που έδωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου 2019 και να κρατήσει τέσσερις μήνες.

Η χρονική περίοδος που επελέγη για την έναρξη και το εύρος, παραπέμπουν σε μια ακόμη προσπάθεια να δημιουργηθεί κλοιός πίεσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τη στιγμή που θα συζητούν το Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τη νέα γεώτρηση θα διεξάγει το γεωτρύπανο «Rowan Norway», το οποίο η Τουρκία ενοικίασε από την αμερικανική εταιρία «Rowan Companies» και αυτή τη στιγμή διεξάγει γεώτρηση «Kuzey-Erdemli 1» στα ρηχά νερά της Μερσίνας.

Η νέα γεώτρηση νοτίως του Καράκατας σε θαλάσσιο βάθος θα διεξαχθεί σε βάθος 4.100 μέτρων, αναφέρει το πρακτορείο «Deniz», ενώ σημειώνει πως η κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα διεξάγει έρευνες στην περιοχή ανοιχτά των Αδάνων.​

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.