ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αραβικός Σύνδεσμος: Δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία για την επιστροφή της Συρίας στον οργανισμό

Αραβικός Σύνδεσμος: Δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία  για την επιστροφή της Συρίας στον οργανισμό

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών η οποία να επιτρέπει την αποκατάσταση της ιδιότητας του μέλους για τη Συρία, η οποία αναστάληκε το 2011 μετά την καταστολή από τη συριακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων στις αρχές του πολέμου.

Αραβικά κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξαν για χρόνια την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά η Δαμασκός κατάφερε να συντρίψει τους αντάρτες εισβολείς με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν και πάλι την πρεσβεία τους στη Δαμασκό τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι έχει σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις και να περιορίσει τους κινδύνους περιφερειακής ανάμιξης στις «αραβο-συριακές υποθέσεις» — μια προφανής αναφορά στο Ιράν και στην Τουρκία, που δεν είναι αραβικές χώρες.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ δήλωσε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βηρυτό, πως δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας στον διεθνή οργανισμό.

«Παρακολουθώ το θέμα αυτό από πολύ κοντά και δεν έχω παρατηρήσει ακόμη αποτελέσματα που να οδηγούν στη ομοφωνία για την οποία μιλάμε και μπορούν να οδηγήσουν σε μια συνάντηση των (Αράβων) υπουργών Εξωτερικών κατά την οποία να ανακοινώσουν το τέλος της διαφοράς και ως εκ τούτου να καλέσουν τη Συρία να επιστρέψει για να καταλάβει τη θέση», είπε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου στην Τυνησία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επανεισδοχής της Συρίας, ο Αμπούλ Γέιτ σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου προγραμματίζεται να διεξαγάγουν δύο συζητήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Αλλά το θέμα δεν είναι ο χρόνος, το θέμα είναι η βούληση. Το θέμα είναι η ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Για να επιστρέψει η Συρία, πρέπει να υπάρχει ομοφωνία», συμπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.