ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ για «Συμφωνία του Αιώνα»: «Αναθεωρήσαμε όλη την στρατηγική μας στο Μεσανατολικό – Τέλος η λύση 2 κρατών»

ΗΠΑ για «Συμφωνία του Αιώνα»: «Αναθεωρήσαμε όλη την στρατηγική μας στο Μεσανατολικό – Τέλος η λύση 2 κρατών»

Δήλωση “βόμβα” από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αποκάλυψε πως η “Συμφωνία του Αιώνα” περιλαμβάνει ριζική αναθεώρηση της μεσανατολικής στρατηγικής των ΗΠΑ τονίζοντας με έμφαση πως “οι παράμετροι” των κυβερνήσεων Κλίντον-Μπους-Ομπάμα δεν ισχύουν πλέον ενώ το σχέδιο δεν περιλαμβάνει λύση δύο κρατών!

Μέχτι τώρα όλοι υποστήριζαν και διαπραγματεύονταν πάνω στην λύση των “δύο κρατών” στο Παλαιστινιακό όπου η Ιερουσαλήμ θα γινόταν η κοινή πρωτεύουσα που θα μοιράζονται τα κράτη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

“Επαναλαμβάνω τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό και τη λύση των δύο κρατών, την κατεπείγουσα ανάγκη για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη σαφή και μακρόχρονη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ” ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μάλικι στις αρχές Ιανουαρίου 2019.

Κάτι τέτοιο άρχισε να “εξαφανίζεται από τον ορίζοντα” μόλις οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Πλέον οι ΗΠΑ δια στόματος ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο δίνουν την “χαριστική βολή” στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα για το θέμα των δύο κρατών, όπως αποκαλύπτει σήμερα το pronews.gr, ο Μ.Πομπέο αρνήθηκε να απαντήσει δύο φορές επί ισραηλινού εδάφους σε ισάριθμες συνεντεύξεις που έδωσε ενώ πριν λίγες ώρες αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως υπάρχει πλέον λύση “δύο κρατών” στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων!

Ο Μ.Πομπέο εμφανίστηκε αισιόδοξος, μάλιστα “αστειεύτηκε”, στην Βουλή ων Αντιπροσώπων λέγοντας πως το σχέδιο του Jared Kushner είναι καλό, δεν ισχύουν οι παλιές παράμετροι για σύνορα, πρόσφυγες κτλ και δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει λύση στο πρότυπο των δύο κρατών.

Τόνισε με έμφαση πως “στο έδαφος πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα”.

Ας δούμε αναλυτικά τι είπε ο Μ.Πομπέο:

“Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την παλιά τους Στρατηγική στο μεσανατολικό.

Eχουμε ιδέες, νέες, φρέσκες και διαφορετικές.

Είμαι πολύ αισιόδοξος και έχω αυτοπεποίθηση πως ότι προσπαθήσαμε πριν και απέτυχε, τώρα θα πετύχει και το σχέδιο αυτό θα μας δώσει πολλές πιθανότητες να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον λαό του Ισραήλ καθώς και για τον παλαιστινιακό λαό.

Πριν συζητούσαμε παραμέτρους γύρω από τα σύνορα, πρόσφυγες, το στάτους της Ιερουσαλήμ, την ασφάλεια.

Αυτά πλέον δεν ισχύουν. Η αποτυχία των συζητήσεων αυτών μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα, χωρίς λύση, χωρίς απόφαση.

Για δεκαετίες προσαθούσαμε με τον παλιό τρόπο να επιλύσουμε αυτήν την σύγκρουση.

Πλέον η διακυβέρνηση Ν.Τραμπ αποφάσισε να “διευρύνει το debate”.

Αυτό στηρίζεται στα νέα δεδομένα στο έδαφος και σε μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση του τι θα μας φέρει καλύτερο αποτέλεσμα”.

Οταν ρωτήθηκε πότε το σχέδιο των Jared Kushner, Jason Greenblatt και David Friedman, θα δοθεί στη δημοσιότητα, απάντησε:

” Σε λιγότερο από 20 χρόνια” είπε αστειευόμενος.

“Θέλουμε να σιγουρέψουμε πως θα είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό. Μόλις φτάσουμε εκεί, θα το αποκαλύψουμε”.

Στις επιμονες ερωτήσεις που δέχτηκε αν το σχέδιο περιλαμβάνει λύση δύο κρατών, δεν το επιβεβαίωσε.

Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκαλυφθεί μετά τις ισραηλινές εκλογές στις 9 Απριλίου όπως ανέφερε και χτες το pronews.gr

Πάντως σίγουρα, οι ΗΠΑ αλλάζουν ολοκληρωτικά την προσέγγιση τους στο παλαιστινιακό και όχι μόνο. Ο κίνδυνος για ένα άγριο ξέσπασμα συγκρούσεων είναι υπαρκτός και σίγουρα δεν θα υπάρχει επιστροφή από το σχέδιο αυτό των ΗΠΑ.

Ήδη στο Γκολάν αναπτύσσονται ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις προς το συνοριακό πέρασμα της Quneitra . Το πώς θα αντιδράσουν συριακός Στρατός, Χεζμπολάχ και Ιράν είναι ένα θέμα.

Θέμα επίσης για το Ισραήλ είναι και η Χαμάς και οι συγκρούσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο κίνδυνος για ολική ανάφλεξη είναι ορατός σε δύο μέτωπα για το Ισραήλ.




Συρία προς ΗΠΑ για τα υψίπεδα του Γκολάν: “Δώστε καλύτερα τη βόρεια Καρολίνα στο Ισραήλ”

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, σχολίασε ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζαφάρι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετά δικά τους μέρη να παραχωρήσουν στο Ισραήλ αντί να επιχειρούν να δώσουν εδάφη που ανήκουν σε άλλες χώρες.

«Μπορείτε να τους δώσετε τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα για παράδειγμα, γιατί όχι; Η Νότια Καρολίνα είναι ένα υπέροχο μέρος… Λοιπόν, δώστε στο Ισραήλ μια δυο πολιτείες εάν αυτή η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να υποστηρίξει το Ισραήλ», δήλωσε ο Τζαφάρι.

«Μην έχετε αυταπάτες πιστεύοντας ότι μια μέρα αυτή η γη θα είναι δική σας εξαιτίας της υποκρισίας ή επειδή υπάρχουν πιόνια στο εκλογικό παιχνίδι που το ένα στηρίζει το άλλο, προκειμένου το Ισραήλ να νικήσει στις εκλογές και οι Αμερικάνοι επίσης θα λάβουν στήριξη από το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρέσβης της Συρίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα επιστραφούν τελικά στη δική του χώρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας μεταξύ άλλων και λόγω των αποθεμάτων νερού που υπάρχουν εκεί. Το Ισραήλ απέσπασε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου του 1967. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, μονομερώς το ισραηλινό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «άκυρη και χωρίς διεθνή νομική ισχύ». Το 2018, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε επίσης ψήφισμα με το οποίο καλούσε το Ισραήλ να αποσύρει από τα Υψίπεδα του Γκολάν τις δυνάμεις του μετά και την διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή στις 30 Οκτωβρίου.

https://twitter.com/Partisangirl/status/1111035109845565440


https://twitter.com/Ruptly/status/1111132266258784256


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.