ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ: Γιατί άλλαξε όνομα από Grace 1 σε Adrian Darya 1;

Υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ: Γιατί άλλαξε όνομα από Grace 1 σε Adrian Darya 1;

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ, που, σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πλέει προς την Καλαμάτα και αναμένεται να φτάσει στον Μεσσηνιακό Κόλπο την ερχόμενη Κυριακή.

Το ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου παραμένει γρίφος, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση και συνεχής παρακολούθηση του τάνκερ, μετά και το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Το τάνκερ ξεκίνησε την πορεία του προς την Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη από το Γιβραλτάρ, όπου είχε παραμείνει δεσμευμένο για πάνω από έναν μήνα, και πλέον βρίσκεται στα ανοιχτά των αλγερινών ακτών.

Και ενώ στο Γιβραλτάρ είχε καταπλεύσει με το όνομα Grace 1, άλλαξε όνομα σε Adrian Darya 1 πριν αναχωρήσει από το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, γεγονός που πυροδότησε διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά έκανε λόγο για στρατηγική κίνηση του Ιράν προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωστόσο ο πρέσβης του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς ναυτιλιακούς κανόνες.

Συγκεκριμένα, ο Hamid Baeidinejad δήλωσε ότι το ιρανικό τάνκερ μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 (από Grace 1) απλώς και μόνο επειδή ο Παναμάς, ως το προηγούμενο κράτος με τη σημαία του οποίου έπλεε το δεξαμενόπλοιο, αρνήθηκε να συνεχίσει να το έχει εγγεγραμμένο στο νηολόγιό του εξαιτίας της δέσμευσής του στο Γιβραλτάρ για φαινομενική παραβίαση των κυρώσεων στη Συρία.

Το Adrian Darya 1 έχει δηλώσει επόμενο λιμάνι κατάπλου την Καλαμάτα

«Η μετονομασία του πετρελαιοφόρου που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο δημιούργησε τη λανθασμένη αντίληψη ότι είχε σκοπό να παρακάμψει τις κυρώσεις», έγραψε ο Baeidinejad σε ανάρτησή του στο Twitter. Και συμπλήρωσε ότι, με βάση τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, ένα πλοίο φέρει τη σημαία της χώρας όπου είναι νηολογημένο και επομένως πρέπει να έχει ένα όνομα που θα επιλέξει η χώρα.

«Φυσικά, με την εγγραφή του πλοίου στο Ιράν, πήρε ένα νέο ιρανικό όνομα», δήλωσε ο πρέσβης, επαναλαμβάνοντας ότι το δεξαμενόπλοιο είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε κυρώσεις και ότι το φορτίο του πετρελαίου ανήκει στην Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε το τάνκερ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για τη συνέχιση της δέσμευσής του. Η ανακοίνωση, μάλιστα, ήρθε λίγο πριν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκδώσει ένταλμα για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Όσο για τον τελικό προορισμό του τάνκερ, η Τεχεράνη φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το φορτίο (2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων) δεν πρόκειται να καταλήξει στη Συρία, παραβιάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.