ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Πόλεμος» δηλώσεων ΗΠΑ-Ιράν: «Εσείς ευθύνεστε για την επίθεση στη Σ.Αραβία» – «Οι βάσεις σας βρίσκονται εντός εμβέλειας»

«Πόλεμος» δηλώσεων ΗΠΑ-Ιράν: «Εσείς ευθύνεστε για την επίθεση στη Σ.Αραβία» – «Οι βάσεις σας βρίσκονται εντός εμβέλειας»

Ένας «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την επίθεση στις πετρελαιοπηγές της AMCO στη Σ.Αραβία.

Η επίθεση για την οποία έχουν αναλάβει την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έγινε με drones και κατάφερε σημαντικά πλήγματα στις πετρελαιοπηγές της Aramco διακόπτοντας προσωρινά το 50% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Σ.Αραβίας, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Τον «χορό» άνοιξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία. Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε ο Πομπέο, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη αλλά οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση από το Ιράκ.

Λίγο αργότερα ήρθε η έμμεση απάντηση από Ιρανικό υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόσταση έως 2.000 χιλιομέτρων γύρω από το Ιράν βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων μας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δήλωσε επίσης πως «το Ιράν ήταν ανέκαθεν έτοιμο για έναν πόλεμο πλήρους έκτασης», χωρίς να αναφερθεί στις χθεσινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ τα έχουν βρει σκούρα με το Ιράν διότι αφενός μια στρατιωτική επέμβαση είναι πέρα των δυνατοτήτων τους αφετέρου οι κυρώσεις δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο αφού Ρωσία, Κίνα (αλλά και ΕΕ κουτσά-στραβά) συνεχίζουν τις δουλειές με το Ιράν.

Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος Τραμπ απέπεμψε τον σύμβουλο Ασφαλείας του Τζ.Μπόλτον επειδή θεώρησε πως ήταν αποτυχημένη η πολτική του στο Ιράν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι χρήσιμος που θα ήταν ένας Σαντάμ τώρα για την Ουάσινγκτον…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.