Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χ.Χάφταρ» – Απειλεί με μαζική επέμβαση στην Λιβύη (βίντεο-φωτό)

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χ.Χάφταρ» – Απειλεί με μαζική επέμβαση στην Λιβύη (βίντεο-φωτό)

Σε παραλήρημα κατά του Χαλίφα Χάφταρ «ξέσπασε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν πριν από λίγο, μετά την αποχώρηση του στρατάρχη από την Μόσχα και την μη υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία επί της ουσίας θα αναγνώριζε και το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά με αποστολή μεγάλων τουρκικών δυνάμεων για «να δώσει μάθημα στον Χ.Χάφταρ».

Για την Άγκυρα το «κτύπημα» Χάφταρ ήταν πολύ βαρύ. Πίστευε πως είχε «κλειδώσει» την κατάπαυση του πυρός.

Η Άγκυρα ήθελε την «μονιμοποίηση» του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο ο Ερντογάν υπέγραψε την παράνομη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Γνωρίζουν στην Άγκυρα πως «μια κλωστή» κρατάει εν ζωή το φιλοτουρκικό καθεστώς στην Τρίπολη και ότι χρειάζονται μέρες για την αποστολή κι άλλων Τουρκμένων τζιχαντιστών μισθοφόρων όπως και για την αποστολή σοβαρών τουρκικών τακτικών δυνάμεων.

O X.Xάφταρ θα επιχειρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταλάβει οριστικά την Τρίπολη και να κερδίσει την «παρτίδα». Υπάρχουν ήδη φημολογίες ότι απογειώθηκαν αεροπλάνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με οπλισμό και πυρομαχικά προς ενίσχυση των δυνάμεων του LNA.

Ο Χάφταρ αποφάσισε να τα ξημερώματα να εγκαταλείψει τη Μόσχα, όπου γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, και να μην υπογράψει τη συμφωνία που προώθησαν Τουρκία και Ρωσία και εγκαταλείποντας τη Μόσχα και εξηγώντας τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει αυτή την απόφαση, ο στρατάρχης εξαπέλυσε μύδρους κατά της Τουρκίας.

“Θα πάρει το μάθημά του” ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αποχώρηση του Χάφταρ από τις συνομιλίες στη Μόσχα απειλώντας επί της ουσίας με τουρκική εισβολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Λίβυο στρατάρχη πως “δραπέτευσε” από τη διαπραγμάτευση και πως η Τουρκία θα του δώσει το μάθημά του αν δεν σταματήσει να είναι επιθετικός!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε και αυτός «πυρ και μανία» και κατηγορεί τον Χάφταρ πως θέλει να συνεχιστεί ο εμφύλιος στη Λιβύη!

«Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει η Διάσκεψη για τη Λιβύη που σχεδιάζει για τις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και εξαιτίας της οποίας κλήθηκε εσπευσμένα στο Βερολίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα, τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Η πλευρά Χάφταρ, μέσω ενός λογαριασμού στο twitter που υποστηρίζει τον στρατάρχη και τον Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) διεμήνυσε πως η συμφωνία που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί με αυτή η Τουρκία επιχειρεί να έχει μόνιμη παρουσία στην Λιβύη.

«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χάφταρ.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216860238802038790

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216862179393253376
Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει και δήλωση που αποδίδεται στον ίδιο τον Χάφταρ και η οποία αναφέρει: «Το κείμενο που μου παρουσιάστηκε είναι απάτη και προδοσία, το οποίο το GNA (σ.σ. η κυβέρνηση της Τρίπολης με επικεφαλής των Σάρατζ) είναι πάντα πρόθυμη να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δεν θα μπορούσαν ποτέ (να την υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216863674922684419
Σε άλλο μήνυμα, αναφέρεται πως η πλευρά Χάφταρ είναι ακόμα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αρκεί αυτή να σταματά την αιματοχυσία, να οδηγεί στην εξάλειψη της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και στην επιστροφή της νομιμότητας για τη Βουλή της Λιβύης (με έδρα το Τομπρούκ). «Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της άπληστης Τουρκίας».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216868360199245824
Με τις πληροφορίες, μετά την αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα, να αναφέρουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη νέες εχθροπραξίες στην Τρίπολη, ο λογαριασμός που στηρίζει τον στρατάρχη ανέβασε ένα σοκαριστικό video. Όπως αναφέρεται, πολίτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης προσπάθησαν να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Σάρατζ αλλά «παραστρατιωτικοί» και «τρομοκράτες» άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216918243098742789
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες στη Λιβύη ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το Reuters μετέδωσε ότι ο στρατός του Χάφταρ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» κατά των φιλοτουρκικών δυνάμεων της Τρίπολης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.