ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία στηρίζουν Ουκρανία και βάλλουν κατά Ρωσίας: «Να σταματήσει τη συγκέντρωση στρατευμάτων»

ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία στηρίζουν Ουκρανία και βάλλουν κατά Ρωσίας: «Να σταματήσει τη συγκέντρωση στρατευμάτων»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει να συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα επανέλαβαν τη στήριξή τους στο Κίεβο όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όλα δείχνουν πως εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας –όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι– από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κινήσεις των ρωσικών μονάδων εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο στρατός της αποτελεί απειλή αλλά δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί για όσο διάστημα θεωρεί σωστό η Ρωσία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε ξεχωριστά με τον Γάλλο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Γερμανό Χάικο Μάας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Οι Μπλίνκεν και Λε Ντριάν «συζήτησαν την ανάγκη να τερματίσει η Ρωσία την επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική της, τη συγκέντρωση στρατού στην κατεχόμενη Κριμαία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας καθώς και τις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μάας ο Μπλίνκεν, οι δύο υπουργοί «τόνισαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί το Κίεβο απέναντι στις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει «αμέσως» η Μόσχα τη συγκέντρωση στρατού και την «εμπρηστική ρητορική» της, πρόσθεσε ο Πράις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και άλλες χώρες σχετικά με «την κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα» στην ανατολική Ουκρανία και τις κινήσεις των ρωσικών μονάδων στα σύνορα.

Την Πέμπτη η Ψάκι είχε πει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας περισσότερους στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία. Τον Μάρτιο του 2014, καθώς κλιμακωνόταν η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Δύση εκτιμούσε ότι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είχαν συγκεντρωθεί 25.000-30.000 στρατιώτες ή μέλη των ειδικών δυνάμεων.

Ουδέν σχόλιο από το Πεντάγωνο για τα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Το Πεντάγωνο απέφυγε σήμερα να σχολιάσει την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας μόνο ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν συχνά σκάφη τους στην περιοχή αυτήν.

«Δεν είναι κάτι το καινούριο», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και την πλεύση τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Κίρμπι απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς όσον αφορά τις ρωσικές δυνάμεις που εκτιμάται ότι έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Παρέπεμψε μάλιστα στη Μόσχα για περισσότερες διευκρινίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.