Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Εμφανίστηκε ο… Μακρόν κατά Τραμπ: «Δεν πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράν»

Η απομάκρυνση της κυβέρνησης στην Τεχεράνη θα οδηγούσε σε χάος, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος

Εμφανίστηκε ο… Μακρόν κατά Τραμπ: «Δεν πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Ιράν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε κατά της απόπειρας αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν, αντικρούοντας τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ απείλησε με μια ελαφρώς συγκαλυμμένη δήλωση τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του Ιράν την Τρίτη, γράφοντας στο Truth Social ότι «γνωρίζουμε ακριβώς πού κρύβεται ο λεγόμενος «Ανώτατος Ηγέτης». Είναι εύκολος στόχος, αλλά είναι ασφαλής εκεί. Δεν πρόκειται να τον σκοτώσουμε!, τουλάχιστον όχι προς το παρόν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε επίσης την «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης στη σύγκρουση με το Ισραήλ, το οποίο επιτέθηκε στο Ιράν την Παρασκευή με τον δηλωμένο στόχο να το εμποδίσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι επιδιώκει να το πράξει, επιμένοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά ειρηνικό.

Μιλώντας την ίδια ημέρα, ο Μακρόν τόνισε ότι ούτε ο ίδιος θέλει το Ιράν να κατέχει πυρηνικά όπλα, αλλά προειδοποίησε ότι «το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές επιθέσεις για να αλλάξει το καθεστώς, επειδή τότε θα επικρατούσε χάος».

«Πιστεύει κανείς ότι αυτό που έγινε στο Ιράκ το 2003 ήταν καλή ιδέα; Πιστεύει κανείς ότι αυτό που έγινε στη Λιβύη την επόμενη δεκαετία [το 2011] ήταν καλή ιδέα; Όχι!», είπε, αναφερόμενος στην αναταραχή που ξεκίνησε στις δύο χώρες μετά τις δυτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση των μακροχρόνιων ηγετών Σαντάμ Χουσεΐν και Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «σκέφτεται επίσης τους φίλους μας στην περιοχή, στο Ιράκ, στον Λίβανο και αλλού. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να μειώσουν όλα όσα, πράγματι, απειλούν την ασφάλειά τους, αλλά χρειάζονται οτιδήποτε άλλο εκτός από χάος».

«Η ευθύνη μας είναι να επιστρέψουμε στις συζητήσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να χαράξουμε ξανά μια πορεία στο πυρηνικό και βαλλιστικό ζήτημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να τεθεί εκ νέου υπό διεθνή εποπτεία και το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του να μειωθεί.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μακρόν νωρίτερα την Τρίτη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι αποχωρεί πρόωρα από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά προκειμένου να εργαστεί για μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

« Λάθος! Δεν έχει ιδέα γιατί βρίσκομαι τώρα καθ’ οδόν προς την Ουάσινγκτον», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, επιμένοντας ότι τα σχέδιά του είναι «πολύ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ από αυτό». Ο ηγέτης των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «είτε σκόπιμα είτε όχι, ο Εμανουέλ κάνει πάντα λάθος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.