Η Κίνα απέρριψε τις πληροφορίες περί κατασκοπευτικής επιχείρησης με στόχο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, χαρακτηρίζοντάς τες «αβάσιμες εικασίες» και κάνοντας λόγο για προσπάθεια δυσφήμησης της χώρας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Άλις Χουάνγκ, Κινέζα επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στην εταιρεία Megaspeed, με έδρα τη Σιγκαπούρη, συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.
Η επιχειρηματίας βρισκόταν ήδη υπό έρευνα για πιθανή παράνομη διοχέτευση προηγμένων μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia στην Κίνα. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είχε αναπτύξει στενή προσωπική σχέση με τον επικεφαλής της εταιρείας.
Η απάντηση του Πεκίνου
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, απέρριψε τις σχετικές αναφορές.
«Η εν λόγω αναφορά βασίζεται σε αβάσιμες εικασίες και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να δυσφημιστεί η Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα μικροτσίπ και τεχνολογίες υπολογιστών, που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Τι απαντά η Nvidia
Από την πλευρά της, η Nvidia υποστήριξε ότι οι επαφές του Τζένσεν Χουάνγκ με την Άλις Χουάνγκ ήταν συνηθισμένες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.
«Οι επαφές του Τζένσεν με την κυρία Χουάνγκ δεν είναι ασυνήθιστες ούτε απροσδόκητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nvidia, Τζον Ρίτσο.
Όπως πρόσθεσε, πελάτες όπως η Megaspeed λαμβάνουν «συνηθισμένες επιχειρηματικές πληροφορίες, όχι ευαίσθητα εμπορικά μυστικά της Nvidia, και καμία πληροφορία σχετική με την εθνική ασφάλεια».
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι οι καταγγελίες για παράνομη διακίνηση μικροτσίπ προς την Κίνα «διερευνήθηκαν διεξοδικά και καταρρίφθηκαν πέρυσι».
Εσωτερική έρευνα από τη Megaspeed
Η Megaspeed ανέφερε στους New York Times ότι η σημερινή διοίκησή της αντιμετωπίζει τις καταγγελίες με σοβαρότητα και έχει αναθέσει σε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές.
Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές σε ποιον βαθμό η Άλις Χουάνγκ εξακολουθεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες της εταιρείας.

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.