ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Πρωτοφανής απειλή ΗΠΑ προς Κίνα: «Μην βοηθήσετε τη Ρωσία να εκφύγει των κυρώσεων γιατί θα το πληρώσετε εσείς»!

Ανησυχούν και για προμήθεια κινεζικών όπλων από την Ρωσία

Πρωτοφανής απειλή ΗΠΑ προς Κίνα: «Μην βοηθήσετε τη Ρωσία να εκφύγει των κυρώσεων γιατί θα το πληρώσετε εσείς»!

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε στην Κίνα ότι «θα έχει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία» σε μια πρωτοφανή προειδοποίηση ακόμα και των ΗΠΑ απέναντι σε μία δύναμη όπως η Κινα.

«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα μπορέσει να αποζημιώσει τη Ρωσία για αυτές τις απώλειες», δήλωσε σήμερα ο Σάλιβαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέσα, δεν πρόκειται να τα δημοσιεύσω όλα αυτά δημόσια, αλλά θα τα κοινοποιήσουμε ιδιωτικά στην Κίνα, όπως έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

«Επικοινωνούμε απευθείας, ιδιωτικά στο Πεκίνο, ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες σε περίπτωση προσπάθειας αποφυγής κυρώσεων μεγάλης κλίμακας ή οποιασδήποτε υποστήριξης προς τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σάλιβαν στο CNN την Κυριακή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει κάτι τέτοιο και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει σωτήρια για τη Ρωσία από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις από οποιαδήποτε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο» είπε.

Θυμίζουμε ότι ο Τ.Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, στη Ρώμη, με φόντο τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Σάλιβαν δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε κάποια ενέργεια στην Ουκρανία προτού γίνει η εισβολή, αν και το Πεκίνο μπορεί να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκταση αυτού που σχεδιαζόταν.

Αίτημα για στρατιωτικό εξοπλισμό φέρεται ότι υπέβαλε η Ρωσία από την Κίνα, για να υποστηρίξει την επιχείρησή της  στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times σε ανταπόκρισή τους από την Ουάσινγκτον, επικαλούμενοι τους γνωστούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς φοβούνται ότι το Πεκίνο ενδέχεται να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες για στήριξη των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους.

Το ρωσικό αίτημα έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής και αφορά σε «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια». Πάντως, αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι εξοπλισμό ζητά η Μόσχα από το Πεκίνο, αλλά οι εμκτιομήσεις μιλούν κυρίως για επιπλέον αποθέματα πυρομαχικών κυρίως βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών.

Άλλη πηγή επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα ειδοποιήσουν τους συμμάχους για τα νέα δεδομένα, καθώς υπάρχουν «ενδείξεις ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία». Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ελλείψεις κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Tόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αύριο, Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου Γιανγκ Τζιετσί. Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο Σάλιβαν θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι τυχόν κινεζικές απόπειρες παροχής βοήθειας προς τη Ρωσία θα έχουν συνέπειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.