
Για όλα μίλησε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, σε συνέχεια και των σημερινών ανακοινώσεων για την αποχώρησή του από το τιμόνι της εταιρείας.
Όπως άφησε να εννοηθεί, το έργο δεν προχωρεί ομαλά και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.
Ήταν στις 28 Αυγούστου 2025, όταν η Lamda ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε δεσμευτική προσφορά της ION για την απόκτηση εκτάσεων στο Ελληνικό και την ανάπτυξη ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας.
Το σχεδιαζόμενο deal προέβλεπε τίμημα 450 εκατ. ευρώ για τη Lamda, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιούσε η ION εκτιμήθηκε σε περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ.
Η ανακοίνωση είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, τόσο για την εισροή κεφαλαίων όσο και για τη δημιουργία ενός διεθνούς τεχνολογικού πόλου στο Ελληνικό.
Μόνο που σχεδόν 14 μήνες αργότερα, η πολυδιαφημισμένη συναλλαγή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας διαδέχθηκαν η μία την άλλη, ενώ δημιουργούνται και ερωτήματα για το μέλλον του έργου.
Από τον αρχικό στόχο για ολοκλήρωση των ελέγχων και την προσδοκία υπογραφών στις αρχές του 2026, η αγορά οδηγήθηκε σε νεότερα χρονοδιαγράμματα για το καλοκαίρι και, τελικά, για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Στην ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, στις 16 Σεπτεμβρίου, η ίδια η Lamda παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι παρέμεναν ανοιχτά βασικά εμπορικά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.
Η διοίκηση εκτιμούσε τότε ότι εντός του επόμενου μήνα θα υπήρχε σαφέστερη εικόνα και ότι, εφόσον οι διαπραγματεύσεις είχαν θετική έκβαση, η συναλλαγή θα ολοκληρωνόταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2026.
Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της Lamda συμπληρώνει την εικόνα.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2026 ο όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές περίπου 41 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών περίπου 128 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Τα ενοποιημένα EBITDA περιορίστηκαν σε περίπου 22,4 εκατ. ευρώ, από 236,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, με την υποχώρηση να επηρεάζεται σημαντικά από τα αποτελέσματα του Ελληνικού και τις διαφοροποιήσεις στις αποτιμήσεις ακινήτων.
Παράλληλα, η αγορά εξακολουθεί να αξιολογεί τις χρονικές μεταθέσεις σημαντικών παραδόσεων, όπως του Riviera Tower και της Riviera Galleria, καθώς και τις απαιτήσεις χρηματοδότησης των νέων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Lamda συγκαταλέγεται στις ελάχιστες που δεν έχουν σημειώσει άνοδο την τελευταία διετία κατά την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών έχει καταγράψει αξιοπρόσεκτες αποδόσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.