ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Ουκρανία θα ξεκινήσει την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χμελνίτσκι

Η Ουκρανία θα ξεκινήσει την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Η Ουκρανία, αναμένεται να κατασκευάσει φέτος το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο τέσσερις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Δύο από τις μονάδες –στις οποίες περιλαμβάνονται αντιδραστήρες και σχετικός εξοπλισμός– θα στηριχθούν σε ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό τον οποίο η Ουκρανία θέλει να εισαγάγει από τη Βουλγαρία, ενώ στις άλλες δύο θα χρησιμοποιηθεί δυτική τεχνολογία από τον κατασκευαστή ενεργειακού εξοπλισμού Westinghouse.

Και οι τέσσερις σύμφωνα με τον Χέρμαν Χαλούσενκο όπως δήλωσε στο Reuters, αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πιο δυναμικό από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως από το Κίεβο, το οποίο έκανε λόγο για την έναρξη εργασιών κάποια στιγμή εντός του 2024 και χωρίς να διευκρινίζει ότι και οι τέσσερις αντιδραστήρες μπορεί να αναπτυχθούν ταυτοχρόνως.

«Πιστεύω (ότι θα αρχίσουμε την κατασκευή) το καλοκαίρι-φθινόπωρο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χέρμαν Χαλούσενκο, Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε δοχεία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δοχεία πίεσης αντιδραστήρα που θα πρέπει να εισαχθούν. «Θέλουμε να κάνουμε την τρίτη και την τέταρτη μονάδα αμέσως».

Η κατασκευή του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα στο Χμελνίτσκι είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 αλλά στη συνέχεια είχε παγώσει.

Μετά την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ουκρανία κατασκεύασε τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες –έναν στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έναν σε αυτόν του Χμελνίτσκι και έναν σε αυτόν της Ρίβνε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα τρεις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπό ουκρανικό έλεγχο εδάφη της Ουκρανίας παράγουν πάνω από το 55% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η χώρα, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει τον τομέα για να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.