ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισραήλ – Ιράν: Από την κρυφή διαμάχη στην ευθεία αντιπαράθεση

Οι εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα μετέβαλαν τις συνθήκες

Ισραήλ – Ιράν: Από την κρυφή διαμάχη στην ευθεία αντιπαράθεση

Μία από τις πιο τεταμένες εβδομάδες στον δεκαετή σκιώδη πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ολοκληρώθηκε με ανακούφιση την Παρασκευή, όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε μια μικρή επίθεση στο έδαφός της από ισραηλινά drones.

Παρόλο που το Ισραήλ δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για το χτύπημα, το οποίο προς το παρόν απέτρεψε μια νέα κλιμάκωση, η ανταλλαγή επιθέσεων φαίνεται να εισάγει μια νέα εποχή, όπου οι δύο αντίπαλοι είναι πιο πρόθυμοι να αντιπαρατεθούν απευθείας.

Αυτό, σύμφωνα με φόβους κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και ειδικών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο.

«Η περασμένη εβδομάδα άλλαξε τα δεδομένα», δήλωσε η Σουζάν Μαλόνι, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Brookings.

Η μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πριν από έξι ημέρες «άλλαξε τη φύση της σύγκρουσης και δεν προβλέπω να αλλάζει ξανά, παρά την πολύ μετρημένη απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή και οι αγορές παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες μετά την αποκάλυψη ότι το χτύπημα στο Ιράν ήταν πολύ πιο περιορισμένο απ’ ότι αρχικά εκτιμήθηκε.

Δημόσια, οι σύμμαχοι του Ισραήλ εξέφρασαν ικανοποίηση για την περιορισμένη έκταση των πληγμάτων της Παρασκευής, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αγνόησε τις εκκλήσεις τους να απέχει από αντίποινα, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις Ιράν και Ισραήλ

Παρά την επικρατούσα ηρεμία, υπάρχει μια βαθύτερη ανησυχία μεταξύ Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων. Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι μια νέα ανάφλεξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μπορεί να περιοριστεί στις επόμενες ημέρες.

«Εάν συμβεί μια σοβαρή κλιμάκωση, που θα σήμαινε μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα, τότε ναι, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πετρελαϊκό σοκ» δήλωσε η Γκιτά Γκοπίνατ, πρώτη αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στις ετήσιες συνεδριάσεις του Ταμείου στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι οι συνάδελφοί τους υποτιμούν τους κινδύνους της σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Νετανιάχου θα αισθανθεί υποχρεωμένη να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ιράν. Η πρόσφατη ανάφλεξη ήρθε μετά από μια πυραυλική επίθεση στις 1 Απριλίου που σκότωσε Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές σε διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, χωρίς επιβεβαίωση από το τελευταίο.

Το Ιράν δήλωσε έτοιμο να εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, κάτι που δεν είχε προηγουμένως τολμήσει. Παρά την αποτυχία πολλών όπλων, η βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν απαραίτητη για την απόκρουση της επίθεσης από το Ισραήλ, στέλνοντας το μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του μια εισβολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν εντατικά να πείσουν τον Νετανιάχου να αποδεχτεί τη νίκη και να μην προχωρήσει περαιτέρω. Η περιορισμένη φύση της επίθεσης την Πέμπτη το βράδυ δείχνει ότι μπορεί να το έλαβε υπόψη, τουλάχιστον προς το παρόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.