ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λετονία: Το μοντέλο της Ουκρανίας ακολουθεί και η χώρα της Βαλτικής – Επιστράτευση ξένων πολιτών σε περίπτωση εισβολής

Με βάση την οργάνωση της Ουκρανικής Διεθνούς Λεγεώνας το αντίστοιχο λετονικό μοντέλο

Λετονία: Το μοντέλο της Ουκρανίας ακολουθεί και η χώρα της Βαλτικής – Επιστράτευση ξένων πολιτών σε περίπτωση εισβολής

Η Λετονία προωθεί αλλαγές στη νομοθεσία της στρατιωτικής θητείας, επιτρέποντας τη στράτευση αλλοδαπών στις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες από την κυβέρνηση θα επιτρέψουν τη συμμετοχή αλλοδαπών στον λετονικό στρατό για την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά μόνο για πολίτες από επιλεγμένες συμμαχικές χώρες.

Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί από τη λετονική Βουλή, τη Saeima.

Οι νομικές αυτές τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα επιτρέψουν σε αλλοδαπούς να υπηρετήσουν σε ειδικές μονάδες των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Λετονίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μια εισβολή.

Την Τρίτη 23 Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στον Νόμο για τη Στρατιωτική Υπηρεσία, που επιτρέπουν την είσοδο αλλοδαπών στις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση έκτακτης επιστράτευσης ή κήρυξης στρατιωτικού νόμου. Προγραμματίζονται επίσης πολλές άλλες σχετικές τροποποιήσεις.

«Η Λετονία προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια στρατιωτικής απειλής, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της Ουκρανίας. Στόχος είναι να διαμορφωθεί η νομοθεσία έτσι ώστε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου, η Λετονία να μπορεί να δεχθεί αμέσως εθελοντές αλλοδαπούς στις δυνάμεις της, πέραν των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που ήδη συνεργάζονται μαζί μας. Αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει τις αμυντικές μας δυνατότητες, παρέχοντας ευρύτερες ευκαιρίες σε πολίτες άλλων χωρών που επιθυμούν να πολεμήσουν για τη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Andris Sprūds.

Αλλοδαποί που επιθυμούν να υπηρετήσουν στις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα στη Λετονία και να έχουν επάρκεια στην εθνική γλώσσα ή τουλάχιστον μία από τις επίσημες γλώσσες του ΝΑΤΟ.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση από το «Χ» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.