ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νότια Κορέα: «Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το 2024»

Η Πιονγκγιάνγκ έλαβε βοήθεια από τη Ρωσία για την επιτυχή εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου αυτή την εβδομάδα

Νότια Κορέα: «Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το 2024»

Η Νότια Κορέα, προειδοποίησε πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το επόμενο έτος (2024), ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στην κορεατική χερσόνησο.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ είπε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ έλαβε βοήθεια από τη Ρωσία για την επιτυχή εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου αυτή την εβδομάδα.

Ήταν η πρώτη εκτόξευση από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα βοηθούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κατασκευάσει περισσότερους δορυφόρους.

Η Βόρεια Κορέα είχε στείλει δεδομένα στη Ρωσία για οχήματα εκτόξευσης που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο αποτυχημένες προηγούμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων και η Μόσχα είχε προσφέρει την ανάλυσή της για τα δεδομένα, δήλωσε ο Yoo Sang-bum, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής πληροφοριών, μετά από ενημέρωση από την υπηρεσία κατασκοπείας.

Η εκτόξευση ήταν «επιτυχής», με τον δορυφόρο να μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη και η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει επιπλέον δορυφόρους και να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το επόμενο έτος, δήλωσε ο Youn Kun-young, άλλο μέλος της επιτροπής.

Η τελευταία φορά που η Πιονγιάνγκ δοκίμασε πυρηνική βόμβα ήταν το 2017 -σε μια εγκατάσταση που προφανώς κατεδαφίστηκε πριν από τις συνομιλίες μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το 2018, ο ανταποκριτής του Sky News, Tom Cheshire, ήταν ο μόνος που προσκλήθηκε να παρακολουθήσει μια σειρά από εκρήξεις στο χώρο δοκιμών Punggye-ri πριν από τη συνάντηση.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ισχυρίστηκαν ότι η τοποθεσία είχε αποσυναρμολογηθεί πλήρως στις εκρήξεις «για να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διακοπής των πυρηνικών δοκιμών».

Η Νότια Κορέα ανέστειλε μέρος μιας στρατιωτικής συμφωνίας αφού ο Βορράς αψήφησε τις προειδοποιήσεις για εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου της.

Η κίνηση σημαίνει ότι η Σεούλ θα εντείνει την επιτήρηση κατά μήκος των βορείων συνόρων της, ακυρώνοντας μια ρήτρα που ορίστηκε σε ένα σύμφωνο του 2018 μεταξύ των εθνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επικριτές είχαν υποστηρίξει ότι η συμφωνία είχε απλώς αποδυναμώσει την ικανότητα της Νότιας Κορέας να παρακολουθεί τα βόρεια σύνορα – ενώ η Βόρεια Κορέα είχε παραβιάσει τη συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.