Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Νότιο Σουδάν: Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν πως βομβαρδίστηκε νοσοκομείο τους

«Όλα τα φάρμακα καταστράφηκαν»

Νότιο Σουδάν: Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν πως βομβαρδίστηκε νοσοκομείο τους

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) στο Νότιο Σουδάν κατήγγειλαν πως βομβαρδίστηκε νοσοκομείο τους, νωρίς σήμερα τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα την καταστροφή όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.

«Στις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Όλντ Φανγκάκ του Νότιου Σουδάν βομβαρδίστηκε», ανέφεραν οι MSF σε ανακοίνωσή τους.

«Το φαρμακείο καταστράφηκε. Όλα τα φάρμακα χάθηκαν», πρόσθεσε η ΜΚΟ. Ένας ασθενής και ένα μέλος του προσωπικού τραυματίστηκαν.

Η οργάνωση τόνισε ότι δύο πολεμικά ελικόπτερα έριξαν αρχικά μια βόμβα στο φαρμακείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ισοπεδώνοντάς το, προκαλώντας ζημιές στο νοσοκομείο και στη συνέχεια συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη Ολντ Φανγκάκ για περίπου 30 λεπτά. Από τον βομβαρδισμό στην πόλη αυτή στην πολιτεία του Άνω Νείλου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 20.

«Το νοσοκομείο φέρει σαφή σήμανση. Δεν νομίζω ότι ήταν ατύχημα», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαμάν Μουσταφά, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν.

«Βρισκόμαστε εκεί από το 2014, έχουμε δώσει τις συντεταγμένες μας. Μας γνωρίζουν. Και συνέχισαν να βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Οι MSF ανέφεραν ότι το νοσοκομείο ήταν το μόνο που λειτουργούσε στην περιοχή. Εξυπηρετούσε πληθυσμό πάνω από 110.000 ανθρώπους, που είχαν ήδη εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

«Τα νοσοκομεία δεν αποτελούν στόχο. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η κατάσταση ασφαλείας στο Νότιο Σουδάν έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κιρ και εκείνων που είναι πιστοί στον πρώτο αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο, να τροφοδοτούν φόβους για επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο που έληξε μόλις το 2018, αφού σκότωσε περίπου 400.000 ανθρώπους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.