
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε την Τρίτη τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων από όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής προκειμένου να καταρτίσουν ένα σχέδιο «για τον καθορισμό αξιόπιστων εγγυήσεων ασφαλείας» για την Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε η γαλλική προεδρία, όπου «εγγυήσεις ασφαλείας», η παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η συνάντηση είχε τα χαρακτηστικό ότι ανάμεσα στους 34 Αρχηγούς δεν ήταν οι ΗΠΑ ενώ την παρουσία τους έδωσαν χώρες όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική, ο Καναδάς και η Τουρκία.
Η έκκλησή του, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Παρίσι, με κορυφαία μέλη από περισσότερα από 30 συμμαχικά κράτη, ήρθε καθώς η Ουκρανία ενέκρινε μια αμερικανική πρόταση για μια μηνιαία κατάπαυση του πυρός και συμφώνησε σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σε κρίσιμες συνομιλίες στη Τζέντα.
Η συνάντηση του Παρισιού συγκέντρωσε εκπροσώπους από 34 χώρες — οι περισσότερες από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία έως και την Ιαπωνία.
Δεν υπήρχε εκπρόσωπος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι το ηγετικό μέλος του ΝΑΤΟ.
«Αυτή είναι η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της στην Ουκρανία και στον εαυτό της», είπε ο Μακρόν στη συνάντηση, σύμφωνα με το Elysee.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τον «καθορισμό αξιόπιστων εγγυήσεων ασφαλείας» για να γίνει πραγματικότητα μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Ο Μακρόν συνεργάστηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχηματισμό ενός «συνασπισμού των πρόθυμων» για την επιβολή μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Elysee, οι αρχηγοί του στρατιωτικού επιτελείου από χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ — συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Τουρκίας — συμφώνησαν ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας «δεν πρέπει να διαχωριστούν από το ΝΑΤΟ και τις δυνατότητές του».
Οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να είναι «αξιόπιστες και μακροπρόθεσμες και θα πρέπει να συνοδεύονται από αδιάκοπη υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό», σύμφωνα με το Elysee.
Πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου δήλωσε: «Θα απορρίψουμε κάθε μορφή αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας».
«Είναι απλώς θέμα να κοιτάξουμε μπροστά και να σκεφτούμε τι θα πρέπει να είναι ο ουκρανικός στρατός στο μέλλον», πρόσθεσε ο Λεκόρνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.