ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

OHE: Συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό (live)

Συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για να συζητήσει τον βομβαρδισμό της Ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας

OHE: Συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό (live)

Κατά μια δύσκολη στιγμή για το Ισραήλ, μετά τον θάνατο επτά μελών μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται για να συζητήσει τον βομβαρδισμό κοντά στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του πρέσβη δεν βρισκόταν στο σημείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Δευτέρα τo διπλανό κτίριο από την πρεσβεία του Ιράν, στο οποίο βρίσκεται η προξενική κατοικία στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, σε μια επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο ιρανών στρατιωτικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων και ανώτερων διοικητών. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα.

Παρά τις πολύ κακές σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και τη Ρωσία, η επίθεση στην προξενική κατοικία, στην ουσία σε ιρανικό έδαφος, θα δυσκολέψει πολύ τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Το γράμμα του Ιράν στον ΟΗΕ 

H πρέσβειρα του Ιράν στον ΟΗΕ, Ζάχρα Ερσχαντί συνέταξε ένα γράμμα για να καταγγείλει την «κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου από το ισραηλινό καθεστώς, όπου το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς διέπραξε μια ειδεχθή και αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι διπλωματικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό έγιναν σκόπιμα στόχος πυραυλικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε το ισραηλινό καθεστώς από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο και την τραγική απώλεια τουλάχιστον πέντε Ιρανών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων, και την πλήρη καταστροφή των εν λόγω διπλωματικών εγκαταστάσεων του Ιράν».

Την πλήρη και απόλυτη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά το Ιράν

Αναφέροντας πως το επίδικο είναι η περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή, «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει αυτή την αδικαιολόγητη εγκληματική πράξη και τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε από το καθεστώς του Ισραήλ με τον πιο έντονο τρόπο».

«Επιπλέον, το Ιράν καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ άλλων μέσω επείγουσας συνεδρίασης, για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάφωρη παραβίαση, να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των διπλωματικών αποστολών και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις θα οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

«Το επιτιθέμενο σιωνιστικό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειές του και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιφυλάσσεται του νόμιμου και εγγενούς δικαιώματός της βάσει του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε αποφασιστική απάντηση σε τέτοιες καταδικαστέες πράξεις».

O Ιρανός υπ. Εξωτερικών Αμίρ-Αμντολαχιάν ζητά μέσω Χ την ξεκάθαρη και απόλυτη καταδίκη από πλευράς ΟΗΕ για την επίθεση στην πρεσβεία της Δαμασκού. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, αφού μετέφερε τα συλλυπητήριά του, καταδικάζοντας την επίθεση, τόνισε την σημαντικότητα της κατάπαυσης του πυρός και της περιφερειακής σταθερότητας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση: 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.