ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Όχι» από Κροατία στην εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Οκτώβριο να δημιουργήσει την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής

«Όχι» από Κροατία στην εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Κροάτες βουλευτές δεν ενέκριναν, την πρόταση η χώρα να συμμετάσχει σε αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού μετά από ώρες έντονης συζήτησης στο κοινοβούλιο, που αντικατοπτρίζει τις βαθιές διχόνοιες μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας.

Μια πλειοψηφία δύο τρίτων χρειαζόταν για να εγκριθεί η πρόταση που θα περιελάμβανε τη δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 100 Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των κροατικών ενόπλων δυνάμεων.

Από τους 107 που ψήφισαν στη Βουλή των 151 εδρών, οι 97 ψήφισαν υπέρ. Δέκα βουλευτές ψήφισαν κατά.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι δεν επιθυμούσαν να γίνουν όμηροι της πολιτικής διαφωνίας των κορυφαίων ηγετών και ανέφεραν ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για θέματα που συνήθως εγκρίνονται από τον πρόεδρο σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Οκτώβριο να δημιουργήσει την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine) και διόρισε έναν Πολωνό στρατηγό να ηγηθεί της εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στην Πολωνία.

Ο Μιλάνοβιτς αρνήθηκε να εξετάσει την κυβερνητική πρόταση για ένταξη της Κροατίας στην EUMAM Ουκρανίας. Τόνισε ότι η Κροατία δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο και ότι η έγκριση της πρότασης θα παραβίαζε το Σύνταγμα, καθώς δεν διευκρινίζει τη βάση για να ανακηρυχθεί η Ουκρανία σύμμαχος, δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έστειλε την πρόταση στο κοινοβούλιο, ελπίζοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων σε στρατιωτικά θέματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η συμμετοχή σε αυτή τη στρατιωτική αποστολή είναι απλά μια συνεπής, ηθική και λογική απόφαση της Κροατίας, προς το εθνικό της συμφέρον”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς πριν από την ψηφοφορία, απορρίπτοντας την κριτική ότι παραβιάστηκαν νομικές διαδικασίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.