ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Στην Άγκυρα ο Α.Μπλίνκεν για να… παρακαλέσει τον Ρ.Τ.Ερντογάν να μην διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ του Μ.Νετανιάχου

Η Άγκυρα χθες ανακάλεσε και τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ

Στην Άγκυρα ο Α.Μπλίνκεν για να… παρακαλέσει τον Ρ.Τ.Ερντογάν να μην διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ του Μ.Νετανιάχου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα και αύριο επισκέπτεται την Άγκυρα, για να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή είναι μία εξέλιξη που ανησυχεί σφοδρώς τις ΗΠΑ ενώ βλέπει μία χώρα του ΝΑΤΟ να στηρίζει ευθέως την Χαμάς και να τάσσεται ενάντια σε βασικά αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή.

Γιατί το Ισραήλ θεωρείται για τις ΗΠΑ, ότι άπτεται του «πυρήνα» των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων.

Αυτό που όμως προκαλεί άσχημη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται να «τρέχουν» πίσω από την Τουρκία για να την… «εξευμενίσουν» και να την «παρακαλέσουν».

Η Άγκυρα χθες ανακάλεσε και τον προεσβευτή της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν «για διαβουλεύσεις» σε απάντηση για το γεγονός ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και δεν επιτρέπει την αδιάλειπτη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και είναι η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν απέρριψε την πρόταση των ΥΠΕΞ από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αντ’ αυτού ζήτησε για άλλη μια φορά «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου δήλωσαν ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο ο Μπλίνκεν αντέταξε ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε τη Χαμάς στη θέση της, ικανή να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη συμφωνούν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Χαμάς, Γάζας, δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξουν μία πορεία προς τη λύση των δύο κρατών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.