ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στο μπάσκετ πάμε καλά...

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν εγκαταστήσει πάνω από 1000 βάσεις «Κούρδων τρομοκρατών» στα σύνορά τους

Πάνω από 1.000 «τρομοκρατικές βάσεις» υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν εγκαταστήσει πάνω από 1000 βάσεις «Κούρδων τρομοκρατών» στα σύνορά τους

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Mohammad Bagheri, λέει ότι –με τη βοήθεια των ΗΠΑ– η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν (IKR) έχει γίνει ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τις ιρανοκουρδικές ομάδες αντιπολίτευσης που «αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια του Ιράν».

«Σήμερα, υπάρχουν 1.200 στρατιωτικά στρατόπεδα με 3.000 ένοπλους τρομοκράτες που δρουν εναντίον μας», υποστήριξε ο Μπαγκέρι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 15 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν συνεχίζει να διατηρεί τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ «υπό επιτήρηση». «Γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι αμερικανικές βάσεις σε όλο το Ιράκ, καθώς και τον αριθμό των δυνάμεων σε αυτές και τη φύση των ενεργειών τους», είπε ο Μπαγκερί, προτού προειδοποιήσει ότι «αν οι ΗΠΑ λάβουν οποιαδήποτε δράση εναντίον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μας, αναμφίβολα θα αναλάβουμε μέτρα ανταπόκρισης».

Ο αρχηγός του στρατού αποκάλυψε επίσης ότι, σύμφωνα με τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Ισραήλ έχει εκπαιδεύσει πολλές φορές αυτές τις ένοπλες ομάδες πριν τις στείλει πέρα ​​από τα σύνορα για να εμπλακούν σε «τρομοκρατία και άλλες ανατρεπτικές ενέργειες».

«Χρησιμοποιούνταν ως τρομοκράτες για μίσθωση», είπε ο Μπαγκερί, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα, αυτά τα τρομοκρατικά οχυρά ήταν σιωνιστικές βάσεις».

Μία από αυτές τις υποτιθέμενες βάσεις στην πρωτεύουσα του ΙΚΡ, Ερμπίλ, δέχθηκε πρόσφατα επίθεση από την Αεροδιαστημική Μεραρχία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα εκδώσει προειδοποιήσεις προς την ημιαυτόνομη κυβέρνηση του ΙΚΡ να «αφοπλίσει ή να εξαλείψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Συγκεκριμένα, ο Μπαγκέρι λέει ότι το Ιράν «δεν θα ανεχθεί την παρουσία, την κατασκευή βομβών και τις στρατιωτικές δραστηριότητες» κοντά στα σύνορά του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στο IKR, στοχεύοντας κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες που φέρεται να τροφοδοτούν βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλη την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η Τεχεράνη θα συνεχίσει αυτές τις επιχειρήσεις και ακόμη μεγαλύτερες όσο χρειαστεί για να ξεπλυθούν και να αφοπλιστούν οι τρομοκράτες», τόνισε ο αρχηγός του στρατού.

Σύμφωνα με κουρδικά μέσα ενημέρωσης, αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας από τις αεροπορικές επιδρομές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η αναταραχή στους δρόμους του Ιράν πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας νεαρής Κούρδος που έπεσε σε κώμα τις ώρες μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθικής Ασφάλειας του Ιράν, φερόμενη ως ακατάλληλη χρήση χιτζάμπ. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα σε νοσοκομείο, λόγω ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων που προκλήθηκε από εγκεφαλική υποξία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ομάδες κατά του Ιράν ισχυρίζονται ότι η Amini έπεσε σε κώμα αφού «χτυπήθηκε» από τις δυνάμεις ασφαλείας, η νεκροψία της και τα πλάνα CCTV που κυκλοφόρησαν από την ημέρα της κράτησής της επιβεβαιώνουν την επίσημη ιστορία της Τεχεράνης, η οποία λέει ότι κατέρρευσε σε μια δημόσια αναμονή δωμάτιο ως αποτέλεσμα μιας προϋπάρχουσας κατάστασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.