Το μεγαλύτερο πλήγμα στην Δύση: Η στρατηγική συμπαράταξη των αραβικών κρατών με την Ρωσία

Αυτό προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το μεγαλύτερο πλήγμα στην Δύση: Η στρατηγική συμπαράταξη των αραβικών κρατών με την Ρωσία

Ένα στρατηγικό πλήγμα που ελάχιστοι κατέγραψαν, αλλα είναι ίσως το πιο σοβαρό που υπέστη ο Τ.Μπάιντεν και οι Βρυξέλλες στο ουκρανικό απέναντι στη Ρωσία, ηταν η συμπαράταξη των Αράβων με τη Μόσχα στην πρόσφατη ουκρανική κρίση και στον πόλεμο που μαίνεται εδω και τρεις εβδομάδες.

Αντίθετα, και ειναι εντυπωσιακή η στάση αυτή διότι εντέλει, η περίφημη διεθνής αποδοκιμασία της Μόσχας περιορίζεται πλην της ΕΕ σε αποικίες τύπου Νησιών Μάρσαλ, Νησιών Φίτζι ή και στους Ταλιμπάν που υπερψήφισαν το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της Ρωσίας.

Για τους Άραβες η κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν θεωρείται αναξιόπιστη και εν δυνάμει εχθρική (δεν ξεχνιέται η Αραβική Άνοιξη).

Έτσι εν μέσω του ουκρανικού πολέμου είδαμε κάτι το απίστευτο, την πρόσκληση από τα ΗΑΕ του προέδρου της Συρίας Μ.Άσαντ που αποτελεί κορυφαίο σύμμαχο της Ρωσίας για πρώτη φορά από το 2011 με τις δύο χώρες να συνάπτουν μια σειρά συμφωνιών που θα έμοιαζαν απίστευτες τα προηγούμενα χρόνια.

Και γιατί έχουν θυμώσει τα ΗΑΕ: Γιατί οι ΗΠΑ τους συμπεριφέρονται σαν κράτη β’ κατηγορίας. Ίσως δεν είναι η τυχαία η τροφή (κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Ελλάδα καθώς δεν αναφέρεται από τα δυτικόστροφα ακραιφνώς ΜΜΕ) ότι το Άμπου Ντάμπι στρέφεται σε Τουρκία και Ισραήλ, τους μεγαλύτερους συμμάχους δηλαδή των ΗΠΑ αλλά που δεν επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία.

Βέβαια ο εκνευρισμός είχε ξεκινήσει όταν ο Τ.Μπάιντεν ουσιαστικά σταμάτησε την πώληση των F-35/MQ-9 στα ΗΑΕ, μιας πώλησης που είχε ολοκληρωθεί επί Ν.Τραμπ.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου αντιστάθηκαν επίσης στην πίεση των ΗΠΑ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, για να αντισταθμίσουν την απαγόρευση των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι κυβερνήσεις του Κόλπου εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι γιατί οι ΗΠΑ άφησαν τον Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου και τον Ζεΐν Αμπιντίν Μπεν Άλι στην Τυνησία να πέσουν κατά τη διάρκεια των αραβικών εξεγέρσεων του 2011.

Μόνο το Κατάρ, μεταξύ των χωρών του Κόλπου, επέδειξε σθεναρή στάση υπέρ της Ουκρανίας, ωστόσο δεν εντάχθηκε στον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο εμίρης του Κατάρ έγινε πρόσφατα δεκτός στο Οβάλ Γραφείο και η χώρα του εντάχθηκε στο καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ».

Δηλαδή μια χώρα που πριν λίγο καιρό είχαν απειλήσει με πόλεμο Σαουδική Αραβία/ΗΑΕ και σώθηκε με τις κολοσσιαίες αγορές πολεμικού υλικού αλλά ιδιαίτερα από την ρωσικά παρέμβαση.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ, θέλουν το Κατάρ να είναι αυτό που θα καλύψει το κενό στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο μετά από κυρώσεις στις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου κάτι που δεν είναι εύκολο γιατί απλά δεν έχει τετοια αποθέματα άμεσα ενώ στο κυρίαρχο κοίτασμα είναι συνδιαχειρίσημο με το Ιράν.

Η δε Αίγυπτος δεν ξεχνά τον Τ.Μπάιντεν και την κυβέρνηση Ομπάμα και την στήριξη που παρείχαν στον Μ.Μόρσι να αναλάβει την ηγεσία της χώρας μετά την “Αραβική Άνοιξη” ενώ μετά την εξασφάλιση των Rafale (με τους SCALP) και τα MIG-29M η ύπαρξη της προσφοράς για F-15 μάλλον περνά αδιάφορα.

Η δε Σαουδική Αραβία εκτός των κολοσσιαίων κερδών (άγγιξαν τα 110 δισ. δολάρια έναντι 49 δισ. δολαρίων) καλύπτοντας τις ζημίες προηγουμένων ετών. (ενδεχόμενη αύξηση παραγωγής θα έριχνε τα κέρδη τους).

Τέλος ο πρίγκιπας και διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ο γνωστός MBS είναι de facto επικηρυγμένος στις ΗΠΑ ενώ το Ριάντ είναι δυσαρεστημένο καθώς ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να ακυρώσει τις πωλήσεις όπλων!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δε Ιράν (μέχρι και εκεί “ξέπεσαν” οι ΗΠΑ) σε “απάντηση” των αμερικανικών παραινέσεων απειλών βομβάρδισε με πυραύλους την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.