ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Έκκληση Ε.Μακρόν για «αποκλιμάκωση« στην κούρσα εξοπλισμών στην ανατολική πτέρυγα του NATO: Το «ευχαριστώ στις ΗΠΑ»

Θα έπρεπε να ακούμε περισσότερο την ανατολική Ευρώπη, όταν μας προειδοποιεί

Έκκληση Ε.Μακρόν για «αποκλιμάκωση« στην κούρσα εξοπλισμών στην ανατολική πτέρυγα του NATO: Το «ευχαριστώ στις ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε σήμερα ότι το Παρίσι θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όταν προειδοποιούσαν για την επιθετικότητα της Ρωσίας, πριν από την επέμβαση στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Μακρόν είπε ότι το ΝΑΤΟ παρείχε «μαζικό οπλισμό στο ανατολικό μέτωπο», αλλά η κούρσα εξοπλισμών πρέπει να σταματήσει και πρέπει να γίνει μια «αποκλιμάκωση».

Μιλώντας σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Μακρόν είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της «παλιάς» και της «νέας» Ευρώπης, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης για θέματα όπως η Ρωσία.

Προσπαθεί να «μαζέψει» την κριτική κατά της Γαλλίας

«Κάποιοι είπαν ότι χάσατε την ευκαιρία να σωπάσετε. Εγώ νομίζω ότι εμείς χάσαμε επίσης την ευκαιρία να σας ακούσουμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν» είπε, καταχειροκροτούμενος, στην ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών GLOBSEC.

Ο Μακρόν αναφερόταν σε ένα σχόλιο που έκανε το 2003 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος είπε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είχαν ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ –σε αντίθεση με ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία– έχασαν «μια καλή ευκαιρία να το βουλώσουν».

Η δήλωση αυτή σόκαρε τότε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ενέτεινε τη δυσπιστία των νεότερων μελών της ΕΕ απέναντι στο Παρίσι, η οποία επανεμφανίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Χώρες όπως η Πολωνία επέκριναν τότε τον Μακρόν επειδή κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή επειδή είπε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να «ταπεινωθεί» στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ για προστασία

Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να μην βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ για προστασία. Παραδέχτηκε όμως ότι η συμβολή των ΗΠΑ, σε χρήματα και υλικά, υπήρξε κρίσιμης σημασίας για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου μετώπου απέναντι στη Ρωσία. «Ας είμαστε ευγνώμονες και να πούμε ευχαριστώ στις ΗΠΑ. Όμως, αυτή η κυβέρνηση θα είναι εδώ για πάντα; Για αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρωπαϊκός αμυντικός πυλώνας εντός του ΝΑΤΟ», τόνισε.

«Εξαρτάται από εμάς, τους Ευρωπαίους, να έχουμε τη δική μας ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να διαχειριστούμε τη γειτονιά μας, και όχι μόνο στην ανατολική πλευρά».

Ο Μακρόν είπε ότι η Ρωσία έχει καταγράψει ξεκάθαρες αποτυχίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις οποίες συμπεριέλαβε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την απώλεια της αξιοπιστίας της στη διεθνή σκηνή. «Το τέλος του πολέμου απέχει πολύ ακόμη, όμως ένα πράγμα είναι σαφές: η Ουκρανία δεν θα κατακτηθεί. Βλέπουμε ότι αυτό που υποτίθεται πως θα ήταν μια «ειδική επιχείρηση» είναι ήδη μια γεωπολιτική αποτυχία», κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.