ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μέχρι τον Ιούνιο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις»

Μέχρι τον Ιούνιο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις»

Κλιμακώνει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» θα παραμείνει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τον Ιούνιο.

Η Τουρκία διατηρεί την πίεση σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου σε κάθε μέτωπο, καθώς εκτός από τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, τις απόπειρες εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και τη σημερινή επανάληψη του σκηνικού στα νησιά του Αιγαίου, διατηρεί τουρκικό ερευνητικό στην κυπριακή ΑΟΖ, στα σύνορα με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αναμένεται να βγάλει σε επιχειρησιακή χρήση και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που παρέλαβε πρόσφατα.

Η ένταση που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα και επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να κλιμακώσει, αποσκοπεί στην εξουθένωση της ελληνικής άμυνας και την επιβολή τετελεσμένων διά της αναίμακτης οδού, ωστόσο οι απανωτές ήττες αποδεικνύουν πως με οποιδήποτε τρόπο επιχειρεί να ενεργήσει το καθεστώς Ερντογάν, οδηγείται σε παταγώδη αποτυχία.

Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα μέχρι και τις 11 Ιουνίου θα βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», σε μια περιοχή λίγα μίλια από τα όρια με την ελληνική, μετά και την τελευταία σχετική οδηγία (NAVTEX) από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Η παραμονή του πλοίου σε αυτή την περιοχή συνιστά επιμονή στην άσκηση πίεσης προς τη Λευκωσία, την ίδια στιγμή που η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο. Το επόμενο βήμα, τουλάχιστον με βάση τις εξαγγελίες από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, είναι η χρήση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, «Κανουνί», στην Ανατ. Μεσόγειο.

https://twitter.com/omrk__/status/1249053942509699078

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εργασίες σε “Γιαβούζ” και “Κανουνί” για να βγουν στην Ανατολική Μεσόγειο για τις “προγραμματισμένες επιχειρήσεις” της Τουρκίας, επιχειρήσεις που φυσικά δεν έχουν καμία νομιμότητα.

Ενώ πυραυλάκατος του Π.Ν. παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα το πλοίο «PRAY», το οποίο χθες έπλεε ΒΑ της Ρόδου, φορτωμένο με κοντέινερ και με πορεία προς τα βόρεια, εντός του Αιγαίου, ακολουθώντας τις τουρκικές ακτές.

Υπενθυμίζεται ότι το «PRAY» είχε κάνει απόπειρα μεταφοράς τουρκικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στη Μισράτα και ανακόπηκε από γαλλική φρεγάτα.

Η Αθήνα δεν έχει στραμμένη την προσοχή της μόνο στο συγκεκριμένο πλοίο, αλλά και σε έναν στολίσκο μετασκευασμένων φορτηγών και παλιών πετρελαιοφόρων που εικάζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για μεταφορά όπλων όσο και για προώθηση λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.

Το τουρκικό ναυτικό παραμένει σε σημαντικό βαθμό έξω από τις βάσεις του, μάλιστα τις επόμενες ημέρες έχουν ανακοινωθεί ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο.

Επιπλέον, η Αγκυρα εξακολουθεί να κάνει καταχρηστική δέσμευση περιοχών για ασκήσεις με υποβρύχια, αυτή τη φορά σχεδόν αποκόπτοντας τη Λέσβο από τα υπόλοιπα νησιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τουρκικές προκλήσεις πέφτουν στο “τείχος” των ελληνικών συνόρων, καθώς κάθε απέλπιδα προσπάθεια των Τούρκων να επιβάλουν τις επιδιώξεις τους αντιμετωπίζεται με αμεσότητα, θάρρος και ψυχραιμία από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.